"Teško" pitanje - kratak odgovor

Najteža su pitanja ona na koja možemo dati kratke i jednoznačne odgovore, npr.: "Jesi li učio?".

Nikad ne znaš koji odgovor odabrati, jer je svaki točan, ali ne u potpunosti. Učio si, ali ne osjećaš se spremnim. Mogao si više da nisi gledao utakmicu i vrtio FB feed. Ali, što je tu je. Ispitivanje kreće. Prvo pitanje znaš na pola, a ostatak improviziraš. Na drugom se nadaš potpitanju, zato odugovlačiš. Nadaš se da će te ono "inspirirati" na lagano odgovaranje drugog dijela pitanja. Dočekaš ga i nervoza prestaje. Na treće pitanje odgovaraš tečno i popravljaš sveukupni dojam.

U tvojoj glavi, ali samo tamo, imaš stopostotan učinak. "Reći će "odličan"", ohrabruješ sam sebe. Slijedi: hladan tuš. "Ovo je dobro", započinje profesorica pomirljivim tonom, kao da nije iznenađena. "Trojka. Možeš na mjesto!", nastavlja upisujući ocjenu koja tebi znači poraz, jer moraš pregovarati za ispravak.

Nakon nekoliko ovakvih šokova, često s istom profesoricom, usudila sam se zatražiti dodatno obrazloženje. Ako me pita da nešto opišem, snaći ću se, ali neke točne podatke (gdje nema prostora za okolišanje) nemam pojma, objasnila je polako, kao da strahuje od moje reakcije. Snašla sam se, okolišala, ali to nije bilo dovoljno. Što je krenulo po krivu?

Znanje gradiva mnogo je više od ukupnog "umjetničkog dojma", isto kao što je pokazivanje tog znanja mnogo više od "da" ili "ne" odgovora na pitanje: "Jesi li učio?" S vremenom se navikneš da je ono samo privid, koji traje kratko. Toliko kratko da ga ne stigneš ni obrazložiti, jer ionako ne znači ništa. Znanje koje pokažeš znači konkretnu ocjenu i ima utjecaj na daljnje obrazovanje. Pogotovo u srednjoj školi, kada se svako odgovaranje za ocjenu čini sudbonosnim, iako posljedice ne možeš jasno predvidjeti.

Potrebno je i malo sreće u procjeni. Najava ispitivanja iz četiri predmeta natjera te da se pozabaviš matematikom ili nekom svojom logikom zaključiš za koje se ispitivanje trebaš pripremiti, a na kojem ćeš satu nespreman riskirati. Ne boj se, pogriješit ćeš, češće nego što misliš, kao i u klađenju. Zato se kalkuliranje, kao ni klađenje, dugoročno ne isplati. Tko misli da nikad neće dobiti jedinicu zato što "uvijek" dobro procijeni, na dobrom je putu niza razočaranja i ispravljanja ocjena. Odabir opcije koja dugoročno manje šteti isplatit će ti se samo ako ne riskiraš prečesto, svjestan da će te ispitivanje kad - tad dočekati. Da, vjerojatno će započeti spomenutim "teškim" pitanjem i tvojim nervozno brzim odgovorom dok čekaš "potpitanja".

Uspjeh na državnoj maturi samo je jedna od stvarnih posljedica nestvarno "teškog" pitanja: "Jesi li učio?". Odgovor je, naravno, potpuno nebitan. Ostat će zabilježeno samo kako si odgovorio na izazove nakon toga, koji su u tom trenutku možda izgledali kao "inspirativna" potpitanja.

Komentar: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Lipanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 23 1 2 3 4 5 6 7
week 24 8 9 10 11 12 13 14
week 25 15 16 17 18 19 20 21
week 26 22 23 24 25 26 27 28
week 27 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos