Klađenjem se zapravo gubi!

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti vrijeme progovara se opasnostima kocke i klađenja.

Statistike pokazuju i da muškarci počinju ranije kockati, ali češće kockaju u društvu. Ovisnika je u Hrvatskoj 2015. godine bilo više od 100 tisuća. Mnogima je ono zabava, ili se barem prave da jest. Oni koji podsvjesno naslućuju da se ne mogu oduprijeti želji za uplatom listića, reći će vam da testiraju svoje znanje. Onako, čisto da vide jesu li u pravu. To ulazak u ovu ovisnost čini još lakšim. Isprva ste sigurni, jer igrate "na sigurno". Kada na pet parova igrač uloži pet kuna, uz pretpostavku da nešto od toga ima "hendikep" ili pak dvije opcije (npr. x2), potencijalni dobitak izgleda smiješno, ali je zapravo opasan. Realno, ulozi postaju sve veći, tipovanje sve riskantnije, potencijalni dobitci sve veći, a gubitci gotovo stalni. Provuče se i nekakva sitna zarada koja vas namami da nastavite.

Klasičan je ovo scenarij poznat mnogim bivšim, ali i sadašnjim igračima, zato društvo i obitelji klađenje najčešće ne prepoznaju poremećaj. "U zadnje vrijeme raste broj online klađenja, što povezuje ovisnosti o internetu i kocki, a kod osoba koje su ovisne 20-ak godina uočene su jasne promjene na mozgu", upozorio je psihijatar Bagarić prije dvije godine.

Kao i za sve druge oblike ovisnosti, najbolja prevencija je - ne započinjati. No, i najteža. Potvrđuje to i iskustvo profesora matematike Tonija Miluna, koji kaže: "Koliko je klađenje opasno, mogu reći iz svog iskustva. Navukao sam se jer mi je postalo toliko zanimljivo iako sam igrao za male iznose, za nekih deset kuna i dobit za deset ili dvadeset kuna. Nije se, dakle, radilo o kunama, već bih čekao po noći neki rezultat hokejaške utakmice iz Amerike, a hokej me uopće ne zanima." Tada je sa kolegicom odlučio izračunati može li se dobiti u sportskom klađenju. Došao je do zaključka da ne može. Nemoguće je pobijediti kladionice, zato se klađenje ne isplati. No, trud se isplati, zaključio je profesor Milun.

U srednjoj školi i na fakultetu kolege će te na to vjerojatno pokušati nagovoriti na klađenje, nesvjesni koliko time štete i sebi i drugima. Stoga je bitno oduprijeti se, jer pravi prijatelji ne štete jedni drugima. Naprotiv, doprinose pojedinačnoj i zajedničkoj dobrobiti.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Svibanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 18 1 2 3
week 19 4 5 6 7 8 9 10
week 20 11 12 13 14 15 16 17
week 21 18 19 20 21 22 23 24
week 22 25 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos