Neizvjesnost traje i traje...

"Pripadam "zlatnoj" generaciji", našalim se kad počnu rasprave o polaganju državne mature.

Generaciji koja ne zna što znači danima polagati državnu maturu. Neki od nas maturu uopće nisu polagali. Doduše, preznojavali smo se da sve razrede srednje prođemo s odličnim, a onda imali dugu pauzu prije prijemnog ispita. Stoga ni ne znam što znači danima polagati maturu, kada se svaki od tih dana čini sudbinskim. Ne znam ni što znači grozničavo provjeravati pomicanje lista nakon privremenih rezultata.

Sve sam to doživjela samo kroz nervozu bližnjih i prijatelja, beskonačna tješenja da će sve biti dobro (iako ponekad ni sama u to nisam čvrsto vjerovala) i nadanja da će maturanti unatoč svemu ipak sačuvati - živce. Ispočetka sam im pokušavala racionalizirati stvari: "Slične testove pisala si već mnogo puta. Samo se naspavaj, idi tamo i pokaži što znaš", bio je jedan od boljih argumenata.

Dan po dan, stvari su išle u željenom smjeru, do jedne rečenice. "Čini se da ću upisati što želim, ako prođem matematiku.", rekla je prijateljica. Protrnula sam i bezidejno pogledala kroz prozor. "Vjerojatno se većina maturanata u Hrvatskoj sada tako osjeća", rekla sam bez uljepšavanja. Konačno, počela sam u svojoj glavi "vrtjeti" scenarij na koji se nisam usudila ni pomisliti. "Što ako ne upiše ono što želi?", "Što ako ne položi maturu?", "Što ako bude morala pauzirati godinu?"... Pitanja su se samo nizala, a odgovor je bio isti - ne znam. Nije znala ni ona. Pokazalo se da je uspjela iz prve.

Ipak, ti dani neizvjesnosti meni kao promatračici promijenili su perspektivu. Koliko god se matura činila sudbinskom, jer opcije "Poništi" ("Undo") nema, ima drugih opcija. Tvoja budućnost ne ovisi isključivo o državnoj maturi. Zato na eventualni neuspjeh na maturi ne bi trebalo gledati tragično. Kao ni na pad na prijemnom. Postoji jesenski rok na maturi i na prijemnim ispitima. Postoji opcija izvanrednog studija, a ni pauziranje nije tragedija, ako znaš što želiš i voljan si uložiti sebe u to. Istina, mnogi maturanti zapravo ne znaju što žele. Neki upišu željeni fakultet pa se nakon par godina razočaraju i/ili predomisle. Drugi, pak, pauziraju i po nekoliko godina, čekajući priliku da upišu "svoj" faks. Nije rijetkost ni da maturanti upišu ono što ne žele, a onda to i zavole. Neki svoj san otkriju nakon mnogo godina pa fakultet upišu u vrijeme kad su i njihova djeca na studiju.

Sve su ove opcije teže provedive nego li "uspjeh iz prve". No, početno odstupanje od plana koji se očekuje od tebe (ili kojeg ti sam smatraš savršenim), ne mora označavati konačni neuspjeh. Svaki uspjeh sastoji se od naizgled beznačajnih koraka. Ulasci na ispite državne mature, samo su nekoliko koraka velikog niza. Spotakneš li se, nastavi dalje. Što god da se događa, izbjegavaj tipku "Undo", jer ona često prethodi opciji "Cancel". Cilj nećeš dočekati samo ako ga ti sam odlučiš poništiti i odustaneš. 

Komentar: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Svibanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 18 1 2 3
week 19 4 5 6 7 8 9 10
week 20 11 12 13 14 15 16 17
week 21 18 19 20 21 22 23 24
week 22 25 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos