Esej na državnoj maturi

Većina maturanata opravdano najviše strahuje od pisanja eseja na državnoj maturi.

Esej je posebna vrsta izlaganja stečenog znanja, koja sadrži analizu pojava ili pojmova. Postoje tri vrste: 1. Interpretativni školski esej; 2. Usporedna raščlamba tekstova; 3. Raspravljački školski esej. Kod interpretativnog eseja, učenici dobiju tekst i uz njega smjernice od kojih počinju u pisanju svog eseja. Usporedna raščlamba tekstova podrazumijeva uspoređivanje tekstova koje karakterizira neko isto obilježje. Učenici trebaju uočiti problem te pisati o sličnostima i razlikama zadanih tekstova. Raspravljački školski esej predlaže teme povezane s društvenom stvarnošću, u kojima se propituje neki problem. Maturanti trebaju iznijeti argumente te opisati svoje iskustvo. Priprema za pisanje eseja na maturi iz hrvatskog iz engleskog ponešto se razlikuje pa ćemo ovdje govoriti o pisanju eseja iz hrvatskog na državnoj maturi.

U pripremi za pisanje eseja, nužno je pročitati nekoliko kvalitetno napisanih eseja, kao i usporediti teme eseja s dosadašnjim znanjem. Esej mora imati tri dijela: uvod, razradu i zaključak. Pisanje koncepta i bilježaka za esej, kao i pisanje cijelog eseja, dobra su vježba maturantima. Posebno ako tekst daju članovima obitelji i prijateljima da ga prokomentiraju. Svaka dobronamjerna kritika, kao i pozitivni komentar, mogu unaprijediti nečije pisanje. Kroz vježbanje pisanja eseja unaprijed se suočavaš sa stresom koji te čeka. Zato - kreni! U toplini svojeg dnevnog boravka stekni samopouzdanje koje će ti trebati da esej napišeš kvalitetno. Kada dobiješ pravi test, bit ćeš spreman pokazati svoje znanje i vještinu. Kako će to zapravo izgledati?

Kada uđeš u učionicu, sigurno ćeš imati tremu, zato nastoj razmišljati samo o temi. Određenih 160 minuta za pisanje eseja može se činiti kao mnogo vremena, no kroz srednju školu već si naučio da vrijeme "puže" tijekom sata, a "leti" za vrijeme ispita, zar ne? Prvi korak u pisanju eseja iz hrvatskog bit će ti čitanje smjernica i to ne jednom, nego dvaput. Kod drugog čitanja, korisno je bilježiti rečenice koje želiš iskoristiti u interpretaciji. Iskoristi taj prvi "klik", da kasnije ne bi zaboravio napisati dio koji smatraš važnim. Napiši koncept kako će tvoj esej izgledati: koja je tema, koji su tvoji dojmovi i ključne rečenice koje ćeš koristiti. Ovo je najvažniji i najteži dio. Nakon toga razmisli o argumentima te primjerima kojima ćeš ih obrazložiti. Slijedi: izrada plana eseja. Ovo je skica kompozicije eseja, odnosno uvoda, razrade i zaključka. Najprije se piše razrada. Argumenti trebaju biti podijeljeni u dvije ili više cjelina, odnosno ulomaka. Jednostavno obrazloži argumente. Budi oprezan da, u želji da kažeš što više toga, se ne zapetljaš u vlastitim rečenicama. Kombiniraj duže i kraće rečenice i izbjegavaj suvišne pridjeve, kako bi ostao usredotočen na temu eseja. U zaključku jasno iznesi svoj stav o temi

A uvod? Nismo ga zaboravili, nego njega treba pisati na kraju. U uvodu opiši temu te najavi svoje izlaganje i obrazlaganje. "Dokaži" znanje onoga što si čuo na satu i pročitao u knjizi. Objasni koje književne postupke autor koristi te što je njima postignuto u tekstu. Kada tek počneš vježbati pisanje eseja, bit će ti čudno uvod pisati na kraju, ali to je uistinu lakši način, jer ocjenjivača uvodiš u temu koju si već detaljno obradio.

Sačuvaj ponešto vremena i za čitko prepisivanje eseja. Pažljivo izbjegavaj jezične pogreške. Na kraju ne zaboravi strpljivo izbrojati riječi. Kada predaš esej, smireno izađi iz učionice. Ne zamaraj se ocjenom koju ćeš dobiti, vremena za nerviranje bit će na pretek. Čestitaj samom sebi što si predao esej. Napravio si još jedan veliki korak prema studiranju. Sretno i dalje!

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Lipanj 2022 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 22 1 2 3 4 5
week 23 6 7 8 9 10 11 12
week 24 13 14 15 16 17 18 19
week 25 20 21 22 23 24 25 26
week 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos