(Ne)zaposlenost – više od brojki

Prema statističkim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz travnja 2018., u Gradu Zagrebu je evidentirano 20.213 nezaposlenih osoba, od čega 3862 čine mlade osobe u dobi od 15 do 29 godina što je 19,1 posto. (Izvor: Mjesečni statistički bilten, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Zagreb 2018.). Veliko istraživanje nedavno su proveli Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Institut za društvena istraživanja u 59 srednjih škola i na uzorku od 13 000 mladih (Izvor: Analiza stanja i potreba u srednjoškolskom odgoju i obrazovanju vezanih uz informiranje o visokoškolskim izborima i postupcima upisa na studijske programe, Agencija za znanost i visoko obrzovanje, Zagreb 2018.)

Prema rezultatima istraživanja, kao najpoželjnije mjesto za život i rad 19,2% mladih odabire mjesto u kojem idu u srednju školu, 27,7% neko drugo mjesto u Hrvatskoj, 39,4 % učenika neku drugu zemlju Europske unije, a 13,7 % neku drugu zemlju izvan Europske unije. Broj mladih koji iseljavaju iz Hrvatske svakim danom sve veći. Svoju budućnost za 20 godina 47,5% srednjoškolaca vidi u inozemstvu, a 52,5% u Hrvatskoj. Nepovoljna društvena i gospodarska klima na mlade djeluje izrazito demotivirajuće: mladi su obeshrabreni u traženju budućeg zaposlenja, a posebice u upuštanju u poduzetništvo. Znam, nerviraju te statističke brojke o položaju mladih u Hrvatskoj, ali čitaj dalje, nećeš požaliti. U istraživanju o realnim potrebama mladih na području Grada Zagreba koje je proveo Savjet mladih Grada Zagreba (u kolovozu 2016. godine), načini rješavanja problema mladih koji su prepoznati kao najdjelotvorniji odnose se ponajprije na olakšavanje postupka zapošljavanja, bilo da se radi o osiguravanju pomoći pri zapošljavanju (71%), usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta (71%) ili poticajima za zapošljavanje mladih nakon završetka obrazovanja (68%). (Izvor: Izvješće o provedenom ispitivanju mišljenja i potreba mladih u Gradu Zagrebu, Savjet mladih Grada Zagreba, Zagreb 2016.)

Nezaposlene osobe nužno je osnažiti u njihovoj želji za traženjem posla. Nedostatak motivacije i podrške okoline često su razlog uzimanja statusa nezaposlenosti "zdravo za gotovo" pa nezaposleni postaju pasivni te nedovoljno ulažu u promjenu tog statusa. Nadalje, svakodnevno smo bombardirani lošim vijestima u kojima se problem nezaposlenosti javlja kao gorući. Sukladno navedenoj problematici nezaposlenosti mladih te potrebi pružanja pomoći pri pronalasku posla, želja je Kluba za mlade Zagreb potaknuti promjene i pomoći mladima da pronađu svoje mjesto u društvu i daju svoj doprinos. Ako sada prvi put čujete za Klub za mlade Zagreb, želim naglasiti da je to prostor koji je javno dostupan svim mladim osobama, bez ograničenja i naknade, a čija je svrha kvalitetna organizacija slobodnog vremena. Klub je prostor za druženje, ali i kulturne, umjetničke, kreativne, volonterske, zabavne i edukativne aktivnosti koje interesiraju mlade. Nositelj programa je udruga Zamisli, uz partnere: Institut za stručno usavršavanje mladih te Gradsku četvrt Črnomerec, a suradnici na programu su: Savjet mladih Grada Zagreba, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentski.hr i Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI.

Kako je sve počelo? Analizom problema i radom s mladima uvidjeli smo kako se mladi uglavnom ne odlučuju za proaktivno traženje posla iz sljedećih razloga: 1. nedovoljno samopouzdanja i motivacije, 2. nedostatak neformalnog obrazovanja, 3. nedostatak komunikacijskih vještina, 4. nedovoljna dostupnost informacija. Slijedom ovih informacija, Klub za mlade Zagreb želi pozitivno utjecati na okruženje u kojem se mladi nalaze. Mladi specifična skupina na tržištu rada, jer ih karakterizira nedostatak radnog iskustva i praktičnih vještina, što ih čini ranjivima na tržištu rada i prijeti im dugotrajnom nezaposlenošću. Stoga su aktivnosti u Klubu primjer dobre prakse i pravovremene edukacije u rješavanju spomenutih problema. Želja je Kluba da mladi kvalitetno koriste svoje slobodno vrijeme te da steknu potrebno znanje i vještine koje će pozitivno utjecati na njih, ali i na cjelokupnu društvenu klimu.

Kroz različite radionice, u Klubu za mlade Zagreb, mladima pružamo priliku za stjecanje novih znanja i vještina. Potičemo ih na informiranje, savjetovanje i pripremu mladih za tržište rada. Jedna od sekcija u Klubu je Zapošljavanje i poduzetništvo. Znaš li napisati životopis? Što misliš, stavlja li se fotografija u životopis? Poslodavci u prosjeku potroše 30 - 40 sekundi na čitanje jednog životopisa. Kako se kvalitetno predstaviti poslodavcu u tako kratkom vremenu, pitanje je koje muči mnoge.

Kroz neformalne edukacije, sekcija mladima omogućuje unapređivanje znanja i vještina, koje mogu iskoristiti za aktivno sudjelovanje u društvu te za napredak u privatnom i profesionalnom životu. Neke od aktivnosti koje su već održane u Klubu su: pisanje životopisa i motivacijskih pisama, načini prezentacije poslodavcu, aktivne mjere zapošljavanja, primjeri testiranja engleskog i informatike u selekcijama te izrada video životopisa.

Ako se nalaziš na pragu ulaska na tržište rada ili si već neko vrijeme u potrazi za zaposlenjem i tražiš dodatni poticaj, slobodno se javi putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili jednostavno dođi u Klub za mlade Zagreb. Adresa je: Avenija Marina Držića 71A. Vidimo se ;)

Autor: Tomislav Bošnjak*

*Napomena: Članak je u srpanjskom objavljen u ZeGeZIN-u. Besplatni primjerak magazina možeš preuzeti u Info centru za mlade Zagreb (Av.M.Držića 71A) radnim danom do 20 sati.


Pon Lis 15
Za umrijet' od smijeha
Pon Lis 15 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Listopad 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos