Raspravljajući o zapošljavanju, kao početnu točku uzimamo činjenicu da danas nije lako naći posao. Barem ne onaj zbog kojeg ćeš voljeti i ponedjeljak, a koji će ti pritom donositi i zaradu dovoljnu za pristojan život. U luksuznijim opcijama i relativno normalno radno vrijeme. Vjerojatno smo se živeći u kapitalističkom društvu pomalo i razmazili, odnosno očekivanja podigli do nerealno visoke razine. Pa ipak, posao je još teže naći ako si pripadnik NEET skupine, odnosno osoba u nepovoljnom položaju.
 
Za to ne moraju postojati posebno nepovoljni uvjeti. Pripadnici NEET supine u društvu su osobe između 15 i 29 godina koje su nezaposlene i nisu u redovnom sustavu obrazovanja niti obrazovanja odraslih. Upravo njima usmjeren je projekt "Reaktivacija i integracija marginaliziranih mladih – NEET na tržište rada - RIM", čija je početna konferencija održana u ponedjeljak (9. srpnja). "Jedan od najvećih problema NEET populacije jest što oni ne akumuliraju ljudski kapital putem uobičajenih kanala", istaknuo je dr.sc. Danijel Baturina s Pravnog fakulteta, izlažući o Hrvatskoj i Europskoj perspektivi. Kao pozitivan primjer zapošljavanja NEET mladih kroz Garanciju za mlade, naveo je Finsku, u kojoj je tim mjerama zaposleno 84% mladih. Ključnu ulogu u prevenciji socijalne isključenosti NEET mladih i njihovoj zapošljivosti, smatra dr.sc. Baturina, imaju centri za socijalnu skrb, koji bi trebali mentorirati mlade.
 
Centar za razvoj neprofitnih organizacija (CERANEO) stoga će kroz projekt "Reaktivacija i integracija marginaliziranih mladih – NEET na tržište rada - RIM" održati 3 fokus grupe i 44 intervjua s marginaliziranim mladima te različitim stručnjacima. CERANEO projekt provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Zagreb te Institutom za stručno usavršavanje mladih (ISUM), a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.
 
Na početnoj konferenciji, koju je ugostio Studijski centar socijalnog rada, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svom je izlaganju opisala paket mjera "Od mjere do karijere". Ipak, istaknula je da je 22% mladih sa završenim fakultetom (samo preddiplomskim ili i diplomskim studijem) u Hrvatskoj nezaposleno. Boljoj zapošljivosti svih mladih trebao bi doprinijeti i model ENTRE YOU, kojega je kao jednu od metoda projekta opisao predstavnik Grada Zagreba. Uspjeh tog modela, najavio je, trebao bi kod pripadnika NEET populacije koji sudjeluju u projektu, između ostalog doprinijeti: promjeni načina razmišljanja, većem samopouzdanju, boljem razumijevanju sebe i svojih ciljeva, bolje sročenom životopisu i predstavljanju poslodavcu a u konačnici pronalaženju posla i zaposlenju.
 
Da sudjelovanje u projektu zapošljavanja mladih ne znači nužno pronaći mladoj osobi posao, pokazao je i primjer projekta "Črnkas - Črnomerec poslovni klub", kojeg je opisao predstavnik Instituta za stručno usavršavanje mladih (ISUM). Kao što "Črnkas" nije mladima pronašao posao, tako ni projekt reaktivacije NEET-ovaca tijekom 14 mjeseci, neće nikome od sudionika pronaći posao. Naprotiv, dat će im vještine i znanja koje su potrebne da bi bili konkurentni na tržištu rada. Kao takvi sami će pronaći posao i oblikovati svoje karijere, sukladno željama i mogućnostima.
 
Autorica: Ivona Šeparović

Čet Stu 15 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Čet Stu 15
Za umrijet' od smijeha
Prošli mjesec Studeni 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos