Zaštita osobnih podataka

Krajem svibnja i u Hrvatskoj na snagu stupa Opća uredba o zaštiti podataka pojedinaca.

Administrativne obveze voditelja zbirke osobnih podataka postat će jednostavnije, a biometrijski i genetski podaci precizniji. Na taj će način svi građani Europske unije imati jednaku zaštitu od zloporabe podataka. Istovremeno na snagu stupa i direktiva o zaštiti pojedinaca pri obradi osobnih podataka. Definirat će zaštitu osobnih podataka koje obrađuju pravosudna i policijska tijela u državama članicama Europske unije. Tako neovisna tijela nadziru zaštitu osobnih podataka prilikom obrade koju rade institucije

Građanima se olakšava pristup osobnim podacima i informiranju o načinu na koji su oni korišteni. Pojedinci koji nisu javne osobe imaju i tzv. pravo na zaborav, odnosno brisanje podataka pojedinca iz arhive poduzeća i organizacija. Brisanje mogu spriječiti jedino zakonski razlozi za zadržavanje određenih osobnih podataka. Djeci od 13 do 16 godina neki će internetski servisi biti dostupni samo uz roditeljski pristanak, kako bi se spriječilo da sami sebe dovedu u opasnost koje nisu niti svjesni. U svrhu zaštite osobnih podataka svih pojedinaca, u Hrvatskoj se osniva IBM-ov Client Innovation Centar i potencijalni novi podatkovni centri. U slučaju prekršava iz domene zaštite osobnih podataka, predviđene su kazne i do 2 milijuna eura. Za kažnjavanje je nadležna hrvatska Agencija za zaštitu osobnih podataka, a ako ona ne reagira, slučaj preuzima Europska komisija.

Kao građani, uskoro ćemo moći znati tko sve ima uvid u zdravstvenu dokumentaciju i kako se koriste podaci koje ponekad tako olako dajemo, primjerice, tele-operaterima. Mnogi će reći da je to zato što se ne boje posljedica, ali zapravo niti ne razmišljamo o njima. Kada čujemo: "Pošaljite mi skeniranu osobnu iskaznicu.", ni ne pomišljamo da bi to mogao biti prvi korak u krađi našeg identiteta. Možda bismo s vremena na vrijeme ponovno trebali pogledati film "Mreža", snimljen 1995. godine. Tada bismo sebi lakše osvijestili da su krađe identiteta, slične onoj s kojom se suočava Angela Bennett, mnogima danas gorka stvarnost. 

Zakonski gledano, od 24. svibnja naši osobni podaci bit će bolje zaštićeni, no opreza nikad previše. Upravo zato račune i sve papire na kojima pišu naši osobni trebamo poderati na komadiće prije nego li ih bacimo u smeće. To je jednostavan, ali koristan prvi korak u zaštiti osobnih podataka.

Autorica: Ivona Šeparović


Sri Pro 12
Za umrijet' od smijeha
Sri Pro 12 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Prosinac 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos