Ana Novačić: Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Povodom Međunarodnog dana žena u znanosti, predstavljamo dr.sc. Anu Novačić.

Ana Novačić, mlada je hrvatska znanstvenica. Dobila je 2022. godine stipendiju Nacionalnog programa stipendiranja L'oreal UNESCO „Za žene u znanosti“  koji potiče napredovanje žena u znanosti kako bi lakše savladale prepreke te im predstavlja svojevrstan „vjetar u leđa“. Stipendijom se nagrađuje rad mladih žena koje su se dokazale svojim radom, znanjem i sposobnostima te pronašle svoje mjesto uz bok svojim muškim kolegama.

Područje interesa

Kao student završne godine, svoja je znanja usavršavala u Francuskoj u sklopu diplomskog studija Bioindustrijskih tehnika, gdje je bio naglasak na samostalnom radu. Svoje interese pronalazi u nutricionizmu, a ubrzo nakon toga u biotehnologiji koja se bavi molekularnim aspektom funkcioniranja stanica.

Danas je Ana Novačić asistentica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. S obzirom na to da je za taj posao nužan i doktorat, upisala je i nedavno završila doktorski studij, dok istovremeno radi u nastavi na prijediplomskom i diplomskom studiju te na eksperimentima u laboratoriju.

Temeljno područje njezina rada je regulacija ekspresije gena. U svom laboratoriju proučava stanice kvasca, jednostaničnog organizma koji ima slične procese onima koji se odvijaju i u ljudskim stanicama. Ambicije joj ne nedostaje; namjerava otići u inozemstvo kako bi usavršila svoja znanja. Planira odlazak u Kanadu na poslijedoktorsko usavršavanje, gdje će proučavati procese kojima se regulira lokalizacija molekula RNA u ljudskim stanicama.

Pozitivni pomaci

Dok su otkrića i Nobelove nagrade u prošlosti bile skoro pa isključivo namijenjene muškarcima, uvjeti su se počeli mijenjati pa su 2020. godine dvije žene dobile Nobelovu nagradu za kemiju, što predstavlja pozitivne primjere i pomake. Važna je svakodnevna prisutnost ove tematike u svim medijima kako bi uvriježeni stereotip u našoj kulturi nestao i kako bismo postigli potpunu ravnopravnost i jednake mogućnosti bez obzira na spol te kako bi jedini kriteriji u svim sferama života bili isključivo sposobnosti i obrazovanje.

Autorica: Ela Vuković

slika Novacic 1

Fotografija dr.sc.Novačić; izvor: dr.sc.Novačić


Nema događanja
Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos