OSI i pravo na obitelj

Udruga ZAMISLI: "Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa".

Udruga Zamisli održala je konferenciju "Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa". Ova online konferencija u srijedu (2. prosinca) okupila je 50 sudionika iz cijele Hrvatske. Peta je to i završna konferencija u sklopu projekta "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom", koji financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Cilj projekta je ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

Na konferenciji su se okupljenima obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i prof. dr. sc. Kristina Urbanc sa Studijskog centra socijalnog rada. "Konferenciju smo organizirali da naglasimo s kojim se sve izazovima roditeljstva i obiteljskog života susreću osobe s invaliditetom. Dvojbe počinju već pri osiguravanju uvjeta za zaštitu reproduktivnog zdravlja, zdravstveno osoblje nedovoljno je educirano za pristup trudnicama s invaliditetom, a ni infrastruktura nije prilagođena. Osim toga, žene i muškarci s invaliditetom nemaju se gdje posavjetovati o dugoročnom utjecaju invaliditeta na kvalitetu obiteljskog života.", kazala je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

Projektom "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" Udruga Zamisli želi promovirati mogućnosti osoba s invaliditetom za neovisan život u skladu s njihovim željama i sposobnostima te potaknuti institucije na unapređenje postojećih sustava podrške osobama s invaliditetom. Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom istaknula je kako se osobe s invaliditetom susreću s nizom prepreka kada žele zasnovati svoju vlastitu obitelj. "Podršku u roditeljstvu im najčešće osiguravaju njihove obitelji, prijatelji, susjedi, udruge, ali kad dolazimo do pitanja zakonodavnog sistema i sustavne podrške, tu nije dovoljno učinjeno. Svaki dan se susrećemo s primjedbama na osude okoline, na zdravstvene usluge koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom koje žele postati roditelji i to se hitno treba mijenjati", zaključila je Slonjšak.

FOTO: Udruga Zamisli

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom istaknula je kako je u vremenima korona virusa obitelj postala još važnija kao mjesto ljubavi, pripadanja, ali i snage i utjehe. "Kad govorimo o osobama s invaliditetom i zasnivanju obitelji izazovi su još veći, drugačiji i učestaliji, pri čemu živimo u društvu koje još uvijek ima snažne predrasude prema njima kao roditeljima. Podrška lokalne zajednice je vrlo važna, kao i edukacija, ali ona trenutno nije adekvatna.", rekla je Galić.

Prof. dr. sc. Kristina Urbanc sa Studijskog centra socijalnog rada naglasila je da je nekim osobama s invaliditetom pristup roditeljstvu u Hrvatskoj još uvijek je vrlo težak, a često nailaze i na osuđujući stav okoline. Prof. dr. sc. Urbanc u svom je izlaganju prikazala prikazala rezultate kvalitativnog istraživanja o utjecaju invaliditeta na roditeljstvo (Pehlić, Urbanc, Lendler, 2016.) čiji je cilj bio dobivanje uvida u perspektivu roditelja i djece, s obzirom na iskustva odrastanja i roditeljstva vezana uz invaliditet te perspektivu stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, obrazovnog sustava te organizacija civilnog sektora. Rezultati tog istraživanja pokazali su da roditelji i stručnjaci očekuju učinkovitiju podršku različitih sustava (zdravstvenog, socijalnog, obrazovnog), veću financijsku podršku roditeljima, ali i praktičnu pomoć neposredno nakon rođenja djeteta te kasnije, tijekom djetetova školovanja, kao i u nekim specifičnim situacijama (npr. nakon operacije, tijekom rehabilitacije, hospitalizacije itd.).

"Naravno, potrebe roditelja za podrškom mijenjaju se kako djeca rastu.", napominje prof. dr.sc. Urbanc, naglašavajući da je potrebna usmjerenost obiteljskom pristupu. "Ne više naglasak samo isključivo na zdravstveno stanje roditelja, jer jedine podatke koje možete naći o takvim obiteljima su kroz dijagnoze i kroz zdravstvene poteškoće roditelja. Nekih drugih podataka nema, kao da ti ljudi imaju jedino zdravstvene potrebe, a nemaju ostale potrebe. Mnogi problemi su temeljeni na tome što mi još uvijek promišljamo iz te paradigme medicinskog modela, a ne modela građanskih prava.", zaključuje prof. dr.sc. Urbanc.

Na konferenciji su svoja iskustva i primjere dobre prakse podijelili roditelji s invaliditetom: Ana Bulut Križić, Ivana Pašić, Gordana Glibo, Maria Tomić Preiner, Maja Mihelčić i Denis Marijon. Složili su se kako je najvažnije raditi na senzibilizaciji društva i u većoj mjeri osigurati dugoročno financiranje udruga civilnog društva. Udruge bi na taj način mogle raditi edukativne programe i provoditi medijske kampanje o sustavnoj podršci osoba s invaliditetom koje žele postati roditelji.Cijelu konferenciju "Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa" možete pogledati OVDJE.

Autor: Portal icm-zg.info / Udruga Zamisli


Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 13 1 2 3 4
week 14 5 6 7 8 9 10 11
week 15 12 13 14 15 16 17 18
week 16 19 20 21 22 23 24 25
week 17 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos