O konferenciji "Nasilju - ne i ne..."

SOIH - Mreža žena s invaliditetom organizira konferenciju žena s invaliditetom, na temu nasilja nad ženama.

Treće konferencija, pod nazivom "Nasilju - ne i ne" je održana jučer (18. prosinca) u Hotelu International. Galeriju fotografija možete pronaći OVDJE. (FOTO: Kristina Samardžić)

Govornici na konferenciji naglašavali su da svaka žena s invaliditetom, kao i svaka druga žena, treba imati pristup ženskim pravima. Problemi s kojima se pritom susreću su: stigma, stereotipi, restriktivno zakonodavstvo te nedostatak informacija i usluga. Jedan od oblika uskraćivanja ljudskih prava jest i prisilna sterilizacija, na koju će upozoriti i Alternativno izvješće o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, početkom iduće godine.

Govoreći o nasilju nad ženama, Maja Mamula (Ženska soba) u svom je izlaganju navela neke zastrašujuće podatke. Primjerice, 17.5% žena u Hrvatskoj doživjelo silovanje ili pokušaj silovanja, pokazalo je istraživanje Ženske sobe iz 2005. godine. Podaci iz istraživanja Poliklinike za zaštitu djece (iz 2006.) ukazuju na to da će 18.2% djece u Hrvatskoj doživjeti neki oblik seksualnog nasilja prema blažem, a 13.7% prema težem kriteriju. Najnoviji podaci pokazuju: "više od polovine sudionica istraživanja ima iskustvo tjelesnog, psihičkog te seksualnog nasilja i dodatno financijskog izrabljivanja (Milić, Babić, Leutar, Dowling, 2018.)".

Stoga je važno "boriti se protiv nasilja i predrasuda", istaknula je Gordana Jurčević, predsjednica SOIH - Mreže žena s invaliditetom. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, upozorila je da, kada su u pitanju osobe s invaliditetom, dodatni izazov je na koji način približiti problem seksualnog nasilja. Priče o nasilju nad ženama s invaliditetom svakodnevno čuju djelatnice SOIH - SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja. Žrtve nasilja koje se javljaju na SOIH - SOS telefon često ne žele prijaviti nasilje jer u svakodnevnom životu ovise o pomoći osobe koja ih zlostavlja.

Nažalost, uobičajena je to situacija i kod žena koje nemaju invaliditet, ali (primjerice) ekonomski ovise o osobi koja nad njima vrši nasilje. Suzana Kikić (Policijska akademija) naglasila je da žrtvu treba uvažavati. Upozorila je i da žrtve obiteljskog nasilja često odbijaju obeštećenje, da ne bi ispalo da je žrtva tužila nasilnika samo kako bi dobila novac. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Lana Petö Kujundžić nabrojila je "prava žrtve kaznenog djela na: pristup službama za potporu; psihološku i drugu stručnu pomoć; zaštitu od zastrašivanja i odmazde; zaštitu dostojanstva; da bude saslušana žurno i bez puno ponavljanja; na pratnju osobe od povjerenja; da se medicinski zahvati prema žrtvi poduzimaju u najmanjoj mjeri; pokrenuti postupak, sudjelovati u kaznenom postupku kao oštećenik; na obavijest od državnog odvjetnika; da bude obaviještena o ukidanju pritvora; da bude obaviještena o pravomoćnom okončavanju kaznenog postupka".

Na konferenciji "Nasilju - ne i ne..." prikazani su rezultati istoimenog projekta te rezultati kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja". U sklopu projekta "Nasilju - ne i ne..." bit će pružena savjetodavna podrška za najmanje 50 žena s invaliditetom žrtava obiteljskog nasilja.

U završnom dijelu konferencije paralelno su održane: radionica "Ljubav i seksualnost nisu tabu teme" te panel rasprava o mogućnostima unapređenja reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom. Zaključeno je da žene s invaliditetom ne bi trebale dozvoliti da ih invaliditet ili predrasude društva sputaju u tome da zasnuju obitelj, ako to one same žele. Žene s invaliditetom, kao ni žene općenito, ne bi trebale odluke o svom životu donositi na temelju mišljenja drugih ljudi, a protivno svojoj vlastitoj volji.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Srpanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 27 1 2 3 4 5
week 28 6 7 8 9 10 11 12
week 29 13 14 15 16 17 18 19
week 30 20 21 22 23 24 25 26
week 31 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos