Savez Dodir - 25 godina rada

"Život je ili hrabra avantura ili ništa.", rekla je jednom Helen Keller, američka književnica i aktivistica.

Upravo tim citatom svoj govor na završnoj svečanosti obilježavanja 25 godina djelovanja Saveza Dodir započela je jučer njegova predsjednica, dr. Sanja Tarczay. Nabrojila je pet ključnih elemenata na kojima se zasnivao rad Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, a to su: inovativnost, pristupačnost, uključenost, održivost i vidljivost. Iako je do sada učinjeno mnogo toga, dr. Tarczay naglasila je kako vjeruje da Dodir može bolje i više. Podsjetimo, Dodir je 1994. osnovan kao udruga, a u svibnju 2012. godine postao je savez koji okuplja lokalne udruge gluhih i gluhoslijepih osoba.

U Hrvatskoj danas živi otprilike četiri tisuće gluhoslijepih osoba. Prije 4 godine (2015.) hrvatski znakovni jezik priznat je kao znakovni jezik gluhih osoba Hrvatske, a usvojen je i poseban zakon. Vizija Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba "Dodir" je ustrajanje u izvrsnosti te kroz timski rad omogućavanje gluhoslijepim osobama ostvarenje njihovih osobnih potencijala. Na jučerašnjoj završnoj proslavi 25 godina djelovanja Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, prikazan je presjek četvrt stoljeća različitih aktivnosti, koje teže inkluziji gluhih i gluhoslijepih osoba u društvo.

Da je za ostvarivanje njihovih želja i ciljeva ključna podrška obitelji i okoline, pokazale su životne priče osam gluhih i gluhoslijepih osoba, u izvedbi koja je simbolično nazvana "I ja sam Helen Keller". Progovorili su o svojim mogućnostima, ali i preprekama na koje su tijekom života nailazili. Njihove priče su vrlo različite, no u svima njima se očituje važnost podrške. Oni koji podršku ne dobivaju, ciljeve ostvaruju mnogo teže, a ponekad su prisiljeni od njih odustati. Početak je, naravno, najbitniji, a kakav će on biti ponajviše ovisi o podršci koju dobiva gluha ili gluhoslijepa osoba. Mnoge stvari po pitanju prilagodbe danas olakšava i tehnologija, no zbog promjene zdravstvenog stanja osobe ponekad je potrebno iznova prilagođavati svakodnevne aktivnosti.

Tijekom "I ja sam Helen Keller", dio svoje životne priče podijelila je i dr. Sanja Tarczay, iako kaže da ne voli da je nazivaju "hrvatskom Helen Keller". Opisujući svoj boravak u Švedskoj prije osnivanja Saveza Dodir, dr. Tarczay je napomenula da je tamo naučila da je "dobro biti ovisan u svojoj neovisnosti.". "Ako ne mogu mijenjati cijeli svijet, želim mijenjati ono oko mene!", rekla je dr. Tarczay. Naglasila je da su svim njezinim uspjesima u životu posebno doprinijeli članovi obitelji te dr. Đurđica Karlić. Upravo je dr. Karlić jučer (posthumno) dobila priznanje kao jedna od osoba koje su značajno doprinijele djelovanju Saveza Dodir.

Gluhe i gluhoslijepe osobe u Hrvatskoj danas dobivaju podršku prevoditelja ili intervenora u vrtićima, osnovnim školama, srednjim školama ili na fakultetima. No, ta podrška i dalje je manja nego li su njihove stvarne potrebe. Stoga Dodirovci imaju viziju neke bolje budućnosti. Budućnosti u kojoj će sva djeca čuti igru, čime će im od najranije dobi biti pružene jednake mogućnosti kao i njihovim vršnjacima. Oni će rasti sa svjesnošću o svojim ograničenjima, ali i mogućnostima. A kasnije - tko zna? Možda će jednog dana, baš poput Helen Keller, moći sami za sebe reći: "Moji prijatelji su od mog života napravili pravu priču i omogućili mi da, u sjeni vlastitog nedostatka, koračam sigurna i sretna."

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Srpanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 27 1 2 3 4 5
week 28 6 7 8 9 10 11 12
week 29 13 14 15 16 17 18 19
week 30 20 21 22 23 24 25 26
week 31 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos