Kol'ko lajkova imaš? - 1. dio

Sve dok korištenje društvenih mreža ne utječe negativno na naše odnose s ljudima ili obavljanje posla...

Sve dok korištenje društvenih mreža ne utječe negativno na naše odnose s ljudima ili obavljanje posla i ispunjavanje obveza, nema pretjeranog razloga za brigu, govori engleski psiholog Mark Griffiths, sa Sveučilišta Nottingham Trent. Bitno je da osoba zna granicu između ovisnosti i umjerenog korištenja, to jest uočiti kada njihovo korištenje počinje negativno utjecati na život. Mnogi su, shvativši na koji način društvene mreže utječu na njih, izbrisali svoje profile s nekoliko društvenih mreža, a mnogi su ih i potpuno izbacili iz svoga života. Više o tome možete više pročitati OVDJE.

U nastavku slijedi lista obilježja koji se povezuju s ovisnošću o društvenim mrežama, koja nam svojom jednostavnošću može lako dati odgovor jesmo li ovisni o njima ili ne:
→ Konstantno pratite sviđa li se kome ono što ste objavili, komentira li to, dijeli li drugdje;
→ Koristite #hashtag za praktički svaku riječ koju napišete u statusu;
→ Mislite da je bitnije znati što se događa na društvenim mrežama nego u stvarnosti;
→ Uzrujani ste ako je ono što ste objavili prošlo bez ikakve reakcije;
→ Uklanjate objave koje nisu skupile dovoljno "lajkova" ili reakcija;
→ (Pre)često postavljate svoje fotografije online;
→ Ne možete ni obaviti nuždu bez da imate u rukama uređaj spojen na neku od društvenih mreža;
→ Osvježavate početnu stranicu neke od društvenih mreža svakih nekoliko minuta;
→ Konstantno se uspoređujete s drugim profilima na društvenim mrežama;
→ Previše brinete o povećanju onih koji vas prate na društvenim mrežama;
→ Donosite sud o ljudima na temelju njihovih profila na društvenim mrežama;
→ Prvo što ujutro napravite jest provjera društvenih mreža.

Ovisnost ili ne?
Dok su ovisnosti o alkoholu, pušenju ili drogama već poznate i priznate kao ovisnosti, ovisnost o društvenim mrežama baš i nije poznata kao jedna iz te kategorije. Možda zato što je glas o njoj relativno nov pa se stručnjaci još uvijek na neki način pokušavaju snaći u tom području te se još uvijek vode istraživanja i rasprave o tome može li se ona uopće nazvati ovisnošću, budući da svako ponašanje treba zadovoljiti određene kriterije prije nego ju Svjetska zdravstvena organizacija proglasi patološkim ponašanjem odnosno poremećajem.
Možda je to i zato što smo izrazito okruženi društvenim mrežama te taj digitalni svijet većina ljudi percipira kao veliko i iznimno dostignuće koje treba koristiti i iskoristiti, pa se tako njihovo konstantno korištenje čini kao normalna i logična posljedica. Na svijetu je trenutno oko 7.7 milijardi ljudi, od kojih oko 3.5 milijardi ima pristup internetu, a otprilike jedna trećina njih koristi društvene mreže.
Jedan od onih koji pridonose tome da se službeno uvede i prihvati pojam ovisnost o društvenim mrežama je Mark Griffiths, psiholog sa Sveučilišta Nottingham Trent. Višedesetljetnim istraživanjem ovisnosti došao je do zaključka da ovisnost o društvenim mrežama ima sve simptome kemijske ovisnosti, odnosno, one koje povezujemo s pušenjem ili alkoholizmom. Ona uključuje i promjene raspoloženja, povlačenje u sebe, konflikte i vraćanje ovisnosti. Neke studije pokazale su da društvene mreže (primjerice Facebook), čak izazivaju i veću ovisnost od alkoholizma ili ovisnosti o cigaretama, kao što je to na primjer pokazala studija iz 2012. godine Sveučilišta u Chicagu.
Za razliku od Hrvatske, po pitanju osviještenosti o toj vrsti ovisnosti i razvijenosti liječenja, u drugim zemljama ona je već dugo ozbiljno shvaćena kao ovisnost te posjeduje povijest liječenja koje se sukladno novim opažanjima i spoznajama konstantno razvija. (Nastavit će se...)

Autor: Zvonimir Rajković

Napomena: Ovaj članak o ovisnosti o društvenim mrežama objavljen je u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca.


Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos