Zajedno smo jači u informiranju

Zajednica informativnih centara za mlade u Hrvatskoj održala je okrugli stol "Zajedno smo jači".

Dio je to projekta "Umrežavanjem do informacija za mlade", koji se provodi uz financijsku podršku Grada Zagreba. Uvodna izlaganja o važnosti informiranja mladih održali su: Dubravko Šopar (Zajednica informativnih centara za mlade), Martin Mrša (Udruga mladih "Mladi u EU") i Mateja Kušić (Centar za mlade grada Zagreba). Raspravljajući o učinkovitosti obrazovnog sustava, sudionici su zaključili da tijekom procesa formalnog obrazovanja mladi ne steknu dovoljno praktčnih znanja potrebnih za svakodnevni život, zbog čega, primjerice, ne znaju sami popuniti poreznu prijavu.

Iako mladi različitim kanalima imaju pristup ogromnoj količini informacija, čini se da je za njih to područje nepregeldna "šuma" podataka, u kojoj ne znaju pronaći, primjerice, što moraju prvo napraviti nakon što diplomiraju. U Centru za mlade grada Zagreba, raspravljalo su stoga i o novim načini prikupljanja i obrade dobivenih informacija. Osobe koje rade s mladima trebaju iskorištavati nove mogućnosti, ali i upozoravati mlade na opasnosti koje skriva gotovo neprekidna izloženost različitim medijskim sadržajima. Galerija fotografija s okruglog stola "Zajedno smo jači" dostupna je OVDJE.

Pružanjem kvalitetnih i pravovremenih informacija, osobe koje rade s mladima mogu potaknuti mlade na aktivizam i sudjelovanje u aktivnostima neformalnog obrazovanja. Opisani su pozitivni primjeri uključivanja mladih u sve podučja života lokalne zajednice. Dobar primjer poticanja mladih na sudjelovanje u donošenju odluka opisala je Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor.

Zagor je najprije održao edukaciju o financijskoj pismenosti namijenjenu mladima. Potom su mladi predlagali projekte za promjene u lokalnoj zajednici, u vrijednosti od 20 tisuća kuna. Prijedloge projekta predstavili su i u kampanji, nakon čega su održani izbori. Pravo glasa imale su mlade osobe s prebivalištem u Zaboku, a projekt koji je dobio najviše glasova na poslijetku je realiziran. Ovo je dobar primjer ostvarene suradnje mladih s predstavnicima lokalne samouprave (u aktivnostima koje imaju značaj za same mlade).

Zaključeno je da osobe koje rade s mladima svojim korisnicima trebaju ponuditi sadržaj na platformama koje oni najčešće koriste i prezentirati aktivnosti svojih organizacija na način koji će privući mlade i potaknuti ih na sudjelovanje. Tada će i tamo gdje jesu pronaći prilike za ostvarivanje svojih ideja i kreiranje budućnosti kakvu sami žele.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos