Od pet funti do ovisnosti

"Počelo je sa pet funti online klađenja", započinje svoju priču Justyn Rees Larcombe.

Obilježavajući Mjesec borbe protiv ovisnosti (od 15. studenoga do 15. prosinca), donosimo priču bivšeg ovisnika o (sportskom) klađenju. Justyn Rees Larcombe zbog ovisnosti je u tri godine izgubio posao, dom i obitelj. Njegov život prije ovisnosti bio je dobar i mnogi bi rekli da je imao sve.

Justyn Rees Larcombe bio je vojni časnik do svoje 30. godine. Htio je bogatstvo pa je pronašao posao u Londonu. Radio je prekovrmeno kako bi što brže napredovao na poslu u osiguravajućoj kući. Dvije godine poslije, promaknut je na višu poziciju. Oženio se ženom koju voli i dobili su dvojicu sinova. Jedan od njih imao je zdravstvene probleme, zbog čega je Larcombe bio pod pritiskom.

Justyn Rees Larcombe počeo se kladiti, iz zabave. Naime, jedne večeri dok je gledao rugby utakmicu, na TV-u se pojavio natpis o "besplatnom" online klađenju, nakon što igrač uplati 5 funti. Kladio se, dobio je nešto novca i ubrzo počeo češće pratiti sport i redovito se kladiti, najprije na male iznose i za susrete u sportovima o kojima je ponešto znao. Pokušavajući vratiti novac koji je izgubio, Larcombe je ponekad uzimao i brzi kredit od banke, sa iluzijom da će, ponovnim klađenjem, vratiti novac koji je do tad izgubio. Larcombe je bio sve više zainteresiran za klađenje, a sve manje za stvarni život. O svemu tome lagao je svojoj supruzi i svima bližnjima. Na poslijetku je kockanjem izgubio i novce od prodaje stane, kojima je Justynova obitelj trebala platiti njihov novi dom.

Njegov kockarski dug tada je iznosio 73 tisuće funti. Justyna je supruga naposlijetku ostavila, a on je potražio pomoć kako bi nadvladao ovisnost o kockanju. Larcombe danas pomaže drugim ljudima da izađu iz ovisnosti. Kako bi primjeru pokazao da izlaz iz ovisnosti postoji, Justyn Rees Larcombe svoju je priču javno podijelio na TEDxRoyalTunbridgeWells.

Nikad nećemo saznati što bi bilo da je Larcombe izgubio 5 funti s početka njegove priče o ovisnosti. Pet besplatnih funti ostalo bi besplatno, ali prvi "slučajni" dobitak jako je skupo platio. Njegova priča pokazuje koliko je teško igrati odgovorno. Zato je jedini siguran put - ne započinjati. Jer nitko ne treba riskirati budućnost kako bi "dokazao" svoje sportsko (ili bilo koje drugo) znanje. Ljudski život mnogo je vredniji od svega i nitko ne treba to dokazivati.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Rujan 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos