Integracija NEET populacije

CERANEO je u utorak održao završnu konferenciju o izazovima integracije NEET mladih.

Cilj projekta je omogućiti učinkovitu provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba te pridonijeti reaktivaciji i integraciji NEET mladih kroz jačanje njihovih socijalnih i profesionalnih kompetencija po inovativnom modelu "ENTRE-YOU". Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Centar za razvoj neprofitnih organizacija (CERANEO) projekt provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Zagreb te Institutom za stručno usavršavanje mladih (ISUM).

Kroz projekt "Reaktivacija i integracija marginaliziranih mladih – NEET na tržište rada - RIM", tijekom 14 mjeseci, održana su tri okrugla stola te 3 fokus grupe i 44 intervjua s marginaliziranim mladima te različitim stručnjacima. Prikazani su pozitivni primjeri rada s NEET populacijom, tj. s osobama koje imaju između 15 i 29 godina, a nisu u sustavu obrazovanja, nisu zaposlene te nisu uključene u programe osposobljavanja. "Jedan od najvećih problema NEET populacije jest što oni ne akumuliraju ljudski kapital putem uobičajenih kanala", istaknuo je dr.sc. Danijel Baturina s Pravnog fakulteta, na uvodnoj konferenciji, izlažući o Hrvatskoj i Europskoj perspektivi.

Na pitanje: "Kako odgovoriti na izazove integracije i reaktivacije mladih u NEET statusu?" odgovara brošura u čijem je naslovu upravo to pitanje: "Kada je riječ o uzrocima ulaska u NEET status, pripadnici NEET populacije navode da se to najviše događa zbog neusklađenosti sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada u smislu ponude i potražnje pojedinih zanimanja, zatim zbog njihove nedovoljne pripremljenosti tijekom obrazovnog procesa za tržište rada, osobito zbog nedovoljne zastupljenosti praktične nastave u školskim programima, kao i zbog nekih individualnih karakteristika (nedovoljna obrazovanost, nezapošljivo zanimanje i slično)...".

Primjenom modela ENTRE-YOU, NEET populacija dobila je edukaciju, a stečena znanja pomoći će im da se ponovno aktiviraju na tržište rada i u život zajednice općenito. ENTRE-YOU model poduzetničkog razmišljanja ima pet modula: 1. Poticati razmišljanje o vlastitoj motivaciji u životu i otvorenosti proaktivnom ponašanju; 2. Provesti razmišljanje o vlastitim životnim ciljevima i postati "kreator vlastitog života"; 3. Razviti temeljne socijalne vještine; 4. Olakšavanje stjecanja temeljnih poslovnih znanja; 5. Pripremiti osobni plan za sljedeće korake/za budućnost.

Mladim NEET-ovcima spomenuti model omogućuje: uvid u vlastite resurse, pretraživanje i stvaranje prilika te pripremu za kvalitetno predstavljanje na tržištu rada. Koliko će mladih u NEET statusu stečena znanja uspjeti iskoristiti, ovisit će prije svega o motivaciji njih samih da zadrže motivaciju za traženje posla, kako bi stečene vještine mogli upotrijebiti kao zaposlenici ili kao samozaposlene osobe.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Kolovoz 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos