Integracija NEET populacije

CERANEO je u utorak održao završnu konferenciju o izazovima integracije NEET mladih.

Cilj projekta je omogućiti učinkovitu provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba te pridonijeti reaktivaciji i integraciji NEET mladih kroz jačanje njihovih socijalnih i profesionalnih kompetencija po inovativnom modelu "ENTRE-YOU". Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Centar za razvoj neprofitnih organizacija (CERANEO) projekt provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Zagreb te Institutom za stručno usavršavanje mladih (ISUM).

Kroz projekt "Reaktivacija i integracija marginaliziranih mladih – NEET na tržište rada - RIM", tijekom 14 mjeseci, održana su tri okrugla stola te 3 fokus grupe i 44 intervjua s marginaliziranim mladima te različitim stručnjacima. Prikazani su pozitivni primjeri rada s NEET populacijom, tj. s osobama koje imaju između 15 i 29 godina, a nisu u sustavu obrazovanja, nisu zaposlene te nisu uključene u programe osposobljavanja. "Jedan od najvećih problema NEET populacije jest što oni ne akumuliraju ljudski kapital putem uobičajenih kanala", istaknuo je dr.sc. Danijel Baturina s Pravnog fakulteta, na uvodnoj konferenciji, izlažući o Hrvatskoj i Europskoj perspektivi.

Na pitanje: "Kako odgovoriti na izazove integracije i reaktivacije mladih u NEET statusu?" odgovara brošura u čijem je naslovu upravo to pitanje: "Kada je riječ o uzrocima ulaska u NEET status, pripadnici NEET populacije navode da se to najviše događa zbog neusklađenosti sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada u smislu ponude i potražnje pojedinih zanimanja, zatim zbog njihove nedovoljne pripremljenosti tijekom obrazovnog procesa za tržište rada, osobito zbog nedovoljne zastupljenosti praktične nastave u školskim programima, kao i zbog nekih individualnih karakteristika (nedovoljna obrazovanost, nezapošljivo zanimanje i slično)...".

Primjenom modela ENTRE-YOU, NEET populacija dobila je edukaciju, a stečena znanja pomoći će im da se ponovno aktiviraju na tržište rada i u život zajednice općenito. ENTRE-YOU model poduzetničkog razmišljanja ima pet modula: 1. Poticati razmišljanje o vlastitoj motivaciji u životu i otvorenosti proaktivnom ponašanju; 2. Provesti razmišljanje o vlastitim životnim ciljevima i postati "kreator vlastitog života"; 3. Razviti temeljne socijalne vještine; 4. Olakšavanje stjecanja temeljnih poslovnih znanja; 5. Pripremiti osobni plan za sljedeće korake/za budućnost.

Mladim NEET-ovcima spomenuti model omogućuje: uvid u vlastite resurse, pretraživanje i stvaranje prilika te pripremu za kvalitetno predstavljanje na tržištu rada. Koliko će mladih u NEET statusu stečena znanja uspjeti iskoristiti, ovisit će prije svega o motivaciji njih samih da zadrže motivaciju za traženje posla, kako bi stečene vještine mogli upotrijebiti kao zaposlenici ili kao samozaposlene osobe.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Siječanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 1 1 2 3 4 5
week 2 6 7 8 9 10 11 12
week 3 13 14 15 16 17 18 19
week 4 20 21 22 23 24 25 26
week 5 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos