Novi početak, bolje sutra

AMPEU je održala konferenciju "Novi početak za bolje sutra - Erasmus+ i Europske snage solidarnosti".

Agencija za mobilnost i programe EU na konferenciji je predstavila rezultate programa Erasmus+ (od 2014. do 2020.) i Europske snage solidarnosti (od 2018. do 2020.) u Hrvatskoj. Od predstavnika institucija na konferenciji su sudjelovali:

- Adrienn Kiraly, šefica kabineta Mariye Gabriel, povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade;
- dr. med. Željka Josić, državna tajnica za demografiju, Središnji državni ured za demografiju i mlade;
- prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja;
- mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, mr.sc. Antonija Gladović istaknula je: "Iznimno smo ponosni na rezultate koje su postigli prethodnih godina, a najviše na činjenicu da su ovi programi ostavili vrijedan i neizbrisiv trag, kako profesionalno tako i osobno, na više od 112 tisuća hrvatskih građana". Mladima koji su do sada sudjelovali u Erasmus+ projektima najpoželjnija odredišta bila su: Njemačka, Španjolska, Portugal. Nakon završetka njihove avanture, čak 76% studenata ima jasniju viziju profesionalnih aspiracija. Programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u prethodnom programskom razdoblju kod mladih su doprinosili: kvalitetnijem obrazovanju, boljem uključivanju u društvo te razvijanju vještina budućnosti.

Kako to izgleda u praksi, na konferenciji se moglo saznati kroz 6 primjera dobre prakse na temelju kojih je Robert Knjaz snimio 5 kratkih filmova koji su premijerno prikazani na konferenciji Jedan od njih, pod nazivom "Patrycja zna što društvu treba", donosi iskustvo Poljakinje Patrycje Pieniazek, magistre kroatologije koja je diplomski studij završila na Hrvatskim studijima. Pieniazek danas radi u udruzi O.A.Z.A., u kojoj kroz različite projekte mlade uči kako preuzeti odgovornost za vlastiti život i život zajednice. Jedan od tih projekata je i "Green fingers", projekt u sklopu Europskih snaga solidarnosti u kojem sudjeluje 11 međunarodnih volontera.

Među specifičnim ciljevima kojima će težiti novi ciklus programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti jest veća uključenost osoba s manje mogućnosti. Pozitivan primjer tog uključivanja opisala je dr. sc. Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir. Savez Dodir Erasmus+ projekt prijavio je s ciljem promjene i podizanja kvalitete rada instruktora i kvalitetu materijala koji osiguravaju polaznicima tečaja hrvatskog znakovnog jezika. Taj cilj je uspješno ostvaren, stoga dr. sc. Tarczay preporučuje udrugama, organizacijama i pojedincima koji još nisu prijavili Erasmus+ projekte da to učine. Prijavu projekata na natječaje u sklopu programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u novom programskom razdoblju trebala bi olakšati i težnja za smanjenjem birokracije povezane s prijavom projekata.

Na konferenciji je napomenuto da je jučer objavljen Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2021. godinu. Snimku cijele konferencije "Novi početak za bolje sutra - Erasmus+ i Europske snage solidarnosti" možete pronaći OVDJE. Potencijalni prijavitelji i mladi koji žele sudjelovati u projektima u sklopu programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti sve potrebne informacije mogu dobiti već u ponedjeljak, na webinaru "Imamo ideju!".

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Lipanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 22 1 2 3 4 5 6
week 23 7 8 9 10 11 12 13
week 24 14 15 16 17 18 19 20
week 25 21 22 23 24 25 26 27
week 26 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos