Virtualna kava? Može!

Svjetski dan poezije (21. ožujka) i sutra će nas potaknuti da kontaktiramo one koje volimo.

Glavna skupština UN-a 21. ožujka proglasila je Svjetskim danom poezije još 2012. godine. Ako do sada i niste znali tu činjenicu, sasvim sigurno postoje pjesme koje su u vama mnogo puta probudile neke duboke emocije, možda baš na taj datum. Podsjetile su vas na neku osobu ili događaj koji je za vas sada tek lijepa uspomena na druženje s dragom osobom koje ne možete ponoviti ili ružna uspomena na dane za koje ste zahvalni da su prošli.

Priča koje se sjetimo kada čujemo neku pjesmu je poput pozadine na ekranu koja nam upotpunjuje doživljaj slike. Svjetski dan poezije upravo stoga je dan na koji kavu možeš platiti stihovima pjesme koju sam napišeš. #PayWithAPoem Kava nam nudi inspiraciju. Točnije, ispijanje kave samo po sebi je inspiracija, čak i ako je popiješ na brzinu. Dok ispijamo kavu s osobom do koje nam je stalo, s odmakom gledamo na sve svoje probleme koji se, kada ih prepričamo, odmah doimaju napola riješenima. Čini se lako objasniti što misliš, vjerojatno zato što ne moraš ništa posebno objašnjavati. Niti se opravdavati. Čak i ako si u svom filmu, druga osoba to razumije. Možda ne razumije cijeli sadržaj filma koji vrtiš u svojoj glavi, ali svakako se trudi uključiti se u radnju tvog filma i osmisliti poželjan scenarij.

Naravno, ako smijete otići na kavu. Trenutno ne idemo na kave jer smo odgovorni i čuvamo sebe i druge. #ostanidoma No, ograničenja nas ne priječe da, uz kavu koju pijemo doma, napišemo poneki stih kojim ćemo izraziti zahvalnost za ljude u našim životima i za zajedničko vrijeme koje smo, do prije desetak dana, uzimali zdravo za gotovo. Odjednom shvaćamo da s dragim ljudima nismo provodili onoliko vremena koliko smo trebali, a željeli smo. Uostalom, poziv "Ajmo na kavu!", nije nužno podrazumijevao ispijanje kave, ali jest zajedničko vrijeme. Ono je mnogo vrjednije. Za njega ti ne treba poseban povod jer ga već imaš - ljubav. Nije toliko bitno ni od čega se sve sastoji zajedničko vrijeme, glavni sastojak je iskrenost.

Stoga, već danas prestanimo govoriti: "Mogli bismo jednom na kavu." Od takvog dogovora ionako nikad ništa, zar ne? Radije poduzmimo nešto konkretno: organizirajmo virtualne kave s bliskim ljudima. Pošalji  poruku nekome ili nazovi tu osobi i jednostavno započnite - virtualnu kavu. Vaša srca već su povezana pa vas ekrani sigurno neće spriječiti da se smijete od srca. Nije bitno hoće li poruke biti napisane u obliku pjesme. Sjeti se citata Shanie Twain: "Prijatelj je onaj koji zna pjesmu srca tvog, i može je pjevati i onda kad ti zaboraviš riječi." Neka virtualna kava bude način kako ćeš obilježavanje Svjetskog dana poezije započeti već danas ;-)

Naravno, kad sve ovo prođe, dobit ćemo priliku pokazati jesmo li tijekom krize kao ljudi konačno shvatili važnost socijalnog kontakta. Ako jesmo, organizirat ćemo kavu uživo, nadam se i bez ekrana. Dok budemo jedni druge gledali u oči duže od nekoliko sekundi, znat ćemo i što je uistinu u našim srcima. Dotad, jedina opcija je virtualna kava. S kim ćeš ti danas popiti virtualnu kavu?

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Srpanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 27 1 2 3 4 5
week 28 6 7 8 9 10 11 12
week 29 13 14 15 16 17 18 19
week 30 20 21 22 23 24 25 26
week 31 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos