Knjige svuda oko nas

Knjiga, ili danas mnogima zanimljiva e-knjiga, mnogima je izvor opuštanja, kao i dobre zabave.
 
Od starih vremena kada su se knjige pisale i prepisivale ručno, a danas se tiskaju ili digitaliziraju. Ipak, knjiga ima svoju ulogu u životima ljudi svugdje u svijetu. Stare knjige i izdanja imaju svoje draži, jer su se nekad izrađivale puno kvalitetnije i i na boljem papiru. Danas se rade sa malo ljepila i imaju mekani, nekvalitetni uvez. Uz "fizičku" knjigu, danas su mnoge knjige dostupne kao e-knjige koje se mogu čitati na posebnim čitačima, tabletima, računalima. E-knjigu možete pohraniti na svoje računalo, a mnogi mobiteli imaju posebne e-čitače. Zanimljivost je da e-knjige dostupne su u bilo kojem trenutku preko posebnih mrežnih stranica. Broj članova u knjižnicama opada, a e-knjige u Hrvatskoj su dostupne putem poveznice. Oni koji još uvijek čitaju tiskana izdanja, za knjigama posežu pretražujući literaturu za seminarske i ostale radove, čitajući dnevni tisak ili uživajući tijekom godišnjih odmora.
 
Mnogi će mozak "odmarati" upravo čitajući knjigu. Moram priznati da kao mali nisam volio knjigu. Čitanje za mene je bilo mučenje, mada je moja obitelj imala lijepu malu privatnu knjižnicu sa puno knjiga. Danas, ako se hoću odmoriti, posegnem sa nekim od naslova koje su mi dostupne u knjižnici u kojoj radim ili u mojoj maloj privatnoj knjižnici.
 
U Zagrebu su danas popularne Knjižnice Grada Zagreba (KGZ) te Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK). KGZ financira Grad Zagreb, a NSK je državna institucija koja spada dijelom pod Ministarstvo kulture, a dijelom pod Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Knjižnice Grada Zagreba (KGZ) je mreža knjižnica koje se nalaze u Zagrebu i Zaprešiću. "Jezgru mreže čine Gradska knjižnica i Knjižnica Božidara Adžije, koje su po svojim zbirkama i zadaćama narodne i znanstvene knjižnice i središte su organizacijske jedinice Knjižnica grada Zagreba, koja okuplja još dvanaest područnih knjižnica s mrežom od dvadeset sedam ogranaka na ukupno četrdeset i dvije lokacije, bibliobusnu službu s dva bibliobusa i 78 bibliobusnih stajališta u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Prikupljanje, stručna obrada i pohranjivanje raznovrsne građe omogućuje korištenje 2.356.927 svezaka knjiga, zbirki audiovizualne građe s bogatim izborom glazbenih publikacija te zbirki elektroničkih publikacija." (Izvor: Knjižnice Grada Zagreba)
 
Učlanjenjem u jednu od knjižnica u sklopu Knjižnica Grada Zagreba automatski je to članarina i za ostale knjižnice koje djeluju u sklopu ove institucije. Članarina iznosi 50 kuna za sve vrste korisnika i vrijedi 365 dana. Radno vrijeme knjižnica se može razlikovati. Isto tako broj svezaka određenog naslova isto tako varira od knjižnice do knjižnice u sklopu KGZ-a. Svaka knjižnica u sklopu Knjižnica Grada Zagreba ima svoj fond knjiga i može se razlikovati od ostalih u sastavu. Kada se knjiga posudi i jednoj knjižnici, ona se vrača u knjižnicu u kojoj je posuđena. Katalog KGZ-a dostupan je na poveznici. Tu se može vidjeti koji je naslov dostupan u kojoj od knjižnica u sklopu KGZ-a.
 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) je glavna i najveća knjižnica Repubike Hrvatske. Ona je i glavna knjižnica Sveučilišta u Zagrebu. Među ostalim namjenu da prikuplja i čuva pisanu baštinu Hrvatske. Uz knjige tu se možete naći vrijednu zbirku časopisa i novina, zemljopisnih karata, grafika i muzikalije. U svom trezoru i zatvorenom spremištu NSK čuva vrijednu pisanu baštinu Hrvatske. Do 1991 godine ona je dobivala i knjige, časopise i novine sa područja bivše Jugoslavije kroz zakon o obavezom primjerku koji vrijedi i danas.
 
"Nacionalna i sveučilišna knjižnica prikuplja te čuva pisano i tiskano kulturno dobro Hrvatske, oslanjajući se ponajprije na obvezni primjerak koji omogućuje pripremu hrvatske bibliografije. Nabavom knjižnične građe, čiji je autor Hrvat (neovisno o tome gdje je izašla i na kojem jeziku), te one napisane hrvatskim jezikom (bez obzira na mjesto izdavanja/tiskanja i nacionalnost autora), kao i inozemne literature o Hrvatskoj i Hrvatima nadograđuje svoju ulogu nacionalne knjižnice Hrvata." (Izvor: Nacionalna i sveučilišna knjižnica
 
Članarina za NSK iznosi 200 kuna za građane, znanstveno-nastavno osoblje Sveučilišta, znanstveni i kulturne radnike i izvanredne studente. Iznos od 150 kuna plaćaju: studenti sa stranih sveučilišta, maturanti, strani državljani i ostali građani. Ova iskaznica vrijedi samo za rad u čitaonicama Knjižnice. Sto kuna plaćaju redoviti studenti preddiplomskog i diplomskog studija, apsolventi i studenti poslijediplomskog studija sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Članarina traje godinu dana od učlanjenja. Umirovljenici plaćaju 100 kuna za dvogodišnje korištenje. NSK ima i privremeni upis za rad u čitaonicama. Dnevni upis je 30 kuna, tjedni je 40 kuna dok je mjesečni upis je 50 kuna. Na ulaznoj razini još uvijek je dostupan i stari katalog na listiće. Katalog NSK nalazi se i na poveznici
 
U svakoj prilici, knjiga je tu. Posegnite za njom, možda vas iznenadi.
 
Autor: Davor Seljan

Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos