Pisati pismo starijem sebi

Pojavila se vijest o neobičnoj opciji - pisati sebi u budućnost. Primanje pisma - može i 2068. godine.
Kako prenosi Poslovni dnevnik, platforma Future.Me.org, korisnicima omogućuje da sami sebi napišu "pismo u budućnost", nazovimo ga tako. Koristeći opciju "izaberi datum", oni koji to žele mogu sami sebi poslati pismo i dobiti ga na datum koji sami odaberu. Pismo će stići najranije za godinu dana, a najkasnije za 50 godina.
 
Jasno, nije nimalo lako predvidjeti što će se događati niti idućeg tjedna, a kamo li za pola stoljeća. Ovaj izazov postoji vjerojatno zato da bi nas potaknuo da smanjimo svoja očekivanja na svakodnevnoj razini, ali i da se usudimo zapisati snove o kojima rijetko (ili nikada) nekome govorimo. Snove veće od onoga što trenutno vidimo kao moguće, ali od njih ne želimo odustati.
 
Netko će vjerojatno napisati da za budućnost želi: život u kojem ima vlastitu obitelj, prijatelje na koje može računati bez obzira na to koliko se dugo poznaju, financijske mogućnosti za pristojan život (bez obzira na visinu svoje tadašnje mirovine), nekretnine koje će potomci naslijediti... Gledano iz percepcije osobina i karakternih postignuća, netko će vjerojatno napisati da bi svoj život u budućnosti želio prokomentirati riječima: "Postupao sam u skladu s mojim vrijednostima", "Donosio sam odluke s čijim sam se posljedicama kasnije imao hrabrosti suočiti", "Rušio sam, ali i gradio odnose s ljudima oko sebe" te "Radio sam pogreške, ali i ispravljao iste", "Usudio sam se pokušati i (ne) uspjeti"...
 
Dakle, najkasnije za pola stoljeća bismo tako trebali dobiti "pismo u budućnost". Hoćemo li biti sretni ili razočarani njegovim sadržajem? Ne znam, ali vrijedi pokušati, za početak možda sa "pismom iz budućnosti" koje će na sebi imati datum opisan kao "na današnji dan za pet godina". Bez obzira što u njemu pisalo, bit će nam dobar vodič za budućnost.
 
Budućnost koja se ponekad čini nestvarnom i dalekom, ali ipak ju možemo lako opisati općenitom željom: "Želim upotrijebiti ono što mi je dano za dobrobit drugih i utjecati na druge da učine isto." Dugačak je to put koji započinje jednom konkretnom odlukom, a bilježenje tog putopisa opuštenim tipkanjem prožetim sanjarenjem. Priprema, pozor, krećemo s tipkanjem.
 
Autorica: Ivona Šeparović

Pon Ožu 18 @20:00 - 12:00AM
Sirena i Viktorija
Prošli mjesec Ožujak 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos