Pozitiva mladih na tržištu

Panel diskusija "Perspektiva mladih na tržištu rada" prenijela je pozitivu mladih u Hrvatskoj.

Panel diskusija "Perspektiva mladih na tržištu rada", održana u Centru za mlade grada Zagreba, prenijela je pozitivu mladih. Udruga ZAMISLI kroz Regionalni info-centar za mlade Zagreb organizirala je spomenutu diskusiju, a moderatorica rasprave bila je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli. Govornici su se fokusirali na mogućnosti, umjesto prepreka, ne negirajući da i potonje postoje.

Jedna od tema bila je demografska revitalizacija društva, programima koji potiču ostanak mladih u Hrvatskoj. No, govoreći o uspjehu, Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, naveo je njemačku formulu 7F za uspjeh. Formula 7F odnosi se na: fit, fun, fast, flexible, free, focus, friendly.

Nekima od mladih prvi korak u tome je prihvaćanje kvalitetne ponude uroku od 4 mjeseca od trenutka napuštanja ili završetka obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost, bez obzira je li osoba prijavljena u zavodu za zapošljavanje ili ne. Kvalitetna ponuda u okviru Garancije za mlade podrazumijeva: ponudu za posao ili ponudu naukovanja, odnosno vježbeništva i pripravništva ili nastavak obrazovanja. Cilj je ne gubiti znanja i vještine nakon izlaska iz obrazovanja, kako je to navela je Aleksandra Gavrilović, viša stručna savjetnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Dobrobiti Europskih snaga solidarnosti (ESS) mladima je opisala Božena Lukač, viša stručna savjetnica u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije. Ako mladi žele stjecati iskustva u inozemstvu, program Europske snage solidarnosti nudi prilike za volontiranje, rad i stažiranje. Registracijom na Europski portal za mlade, korisnici mogu redovito dobivati obavijesti o otvorenim pozicijama, koje su filtrirane prema preferencijama mladih.

Iako se ponekad stječe drugačiji dojam, da mladi zaista znaju što žele, pokazala su iskustva mladih sudionica drugog dijela panela. Vještine koje steknu u bilo kakvim uvjetima, mladima mogu otvoriti prostor za dalje. Pokazalo je to iskustvo sa stručnog osposobljavanja ekonomistice Lucija Radman, koja je SOR iskoristila za razvoj i edukaciju, nakon čega se zaposlila u udruzi HUHIV. "Prvi posao i stečeno znanje te ne definiraju do kraja života. Treba biti hrabar, pogotovo dok si mlad, i iskušavati se u drugim područjima.", naglasila je psihologinja Mateja Kušić, kojoj je iskustvo EVS volontiranja u Litvi bilo tek početak rada s mladima. Danas je voditeljica Centra za mlade grada Zagreba, a u poslu joj je ključna fleksibilnost u načinu korištenja stečenog znanja.

Vrhunac fleksibilnosti u profesionalnim vodama vjerojatno je odluka o samostalnom radu. Mladi se ne boje pokušati. Posljednja istraživanja pokazuju da je korištenje potpora za samozapošljavanje poraslo za čak 108%, istaknuto je tijekom rasprave. Pritom svatko svoju avanturu na tržištu rada vidi drugačije: jedni kao područje koje pruža mogućnosti uz pomoć kojih će nadvalati svakodnevne izazove, a drugi kao zonu u kojoj (zamišljeni i stvarni) neprijatelji, u obliku konkurencije i birokracije, samo čekaju nečiji pad i propast tvrtke. Naravno, mnogo toga ovisi o perspektivi.

Svakodnevicu samostalnog rada iz prve ruke je opisala freelancerica Karla Andrić, predstavnica Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca. Govoreći o prevladavanju izazova na tržištu rada, Andrić je naglasila da najveći izazov leži u činjenici da pojam "freelancer" u Hrvatskoj nije pravno reguliran. Fleksibilnost nezavisnih profesionalaca podrazumijeva da nemaju fiksno radno mjesto, kao ni fiksno radno vrijeme, zbog čega nailaze na birokratske izazove. Mladim kreativcima to je tek dodatni poticaj da se umrežavaju, kako bi međusobno dijelili znanja i vještine. Znanje i iskustvo koje su stekli nesebično prenose, kako ne bi morali ponavljati tuđe pogreške te kako bi mogli, uz pomoć drugih ljudi, manje bolno učiti na vlastitim greškama.

Sudionici panel diskusije "Perspektiva mladih na tržištu rada" odlučili su se fokusirati na pozitivno. Njihova se slika može stoga činiti nerealnom, ali zapravo je nepotpuna. U tako kratkom vremenu ne bi ni mogli prepričati sve što su godinama gradili i doživljavali. Sve to mogli su tek sažeti u izlaganja usklađena s njihovom perspektivom mladih na tržištu rada. Perspektivom koja je, naravno, pozitivna.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Lipanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 23 1 2 3 4 5 6 7
week 24 8 9 10 11 12 13 14
week 25 15 16 17 18 19 20 21
week 26 22 23 24 25 26 27 28
week 27 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos