Što će se pomaknuti sa satom?

Kada je Europska komisija otvorila anketu o pomicanju sata, zapitali smo se koliko je to bitno.
Koliko uistinu na našu  produktivnost utječe činjenica da postoji ljetno i zimsko računanje vremena? Neka su istraživanja pokazala da je stanje bolje u zemljama koje ne pomiču satove, jer ovakva promjena kod građana izaziva stres. Stres koji nije samo povezan sa "jeftinom" i "skupom" strujom ili paljenjem svjetala u automobilima.
 
Posljedice su vidljivije prvih tjedan dana od promjene, kad nam se čini da vremena imamo premalo ili previše, a zapravo se ne radi ni o kakvom dobitku ili gubitku, jer kod iduće promjene satovi idu u "suprotnom" smjeru. Ipak, čini se da je tih prviih tjedan dana nakon jedne ili druge promjene, presudilo da se 80% građana Europske unije, koji su glasali u anketi Europske komisije. o tome, izjasni za ukidanje pomicanja sata, prenosi Telegram.hr.
 
Ako zbog rezultata spomenute ankete Europska komisija odluči ostaviti ljetno vrijeme tijekom cijele godine, ništa se značajnije neće promijeniti. Možda ćemo izbjeći kašnjenja koja se obično događaju dan poslije pomicanja sata. Nakon nekoliko godina postat će nam svejedno. Pomicanja sata prisjećat ćemo se samo kao kolektivnog eksperimenta od kojeg je čovječanstvo u konačnici odustalo. Na dnevnoj razini ionako je manje bitno koliko je trenutno sati. Mnogo je važnije kako koristimo vrijeme koje imamo na raspolaganju.
 
Autorica: Ivona Šeparović

Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos