Uff... (samo ne) usmeni ispit!

Usmeni ispiti gotovo uvijek su zahtjevniji od onih samo pismenih, a ispitni rokovi to potvrđuju.

Postoje dvije vrste usmenih ispita s kojima se susrećemo tijekom studiranja: usmeni ispit kao drugi dio ispita i usmeni ispit kao jedini dio ispita. Prvo spomenuto je lakša varijanta, jer ako "doguraš" do usmenog ispita, znači da si pismeni prošao. Već si dokazao neko znanje. Znaš da znaš, a pismeni dio ispita profesoru je to i pokazao.

Usmeni dio može biti iznimno lagan, ako odabereš obrambenu taktiku, ili poprilično težak, ako odabereš napadačku taktiku. Obrana u ovom smislu podrazumijeva potvrđivanje već stečenog, a napad podrazumijeva borbu za veću ocjenu. Što ćeš odabrati stvar je osobne procjene i razlikuje se od ispita do ispita. Posebnog recepta nema, ali napadačka taktika generalno nije preporučljiva, ukoliko zbilja nisi jako siguran da imaš znanje za višu ocjenu. Profesori ne vole mijenjati ocjene dobivene na pismenom ispitu i odgovaranje za veću ocjenu uglavnom doživljavaju kao "žicanje".

A što je sa ispitima koji su samo usmeni? Koncept im je potpuno drugačiji, što zahtjeva drugačiju taktiku. Najprije trebaš naučiti prevladati barem malu razinu straha od javnog nastupa. Pišem "malu", jer je ona kod usmenih ispita ipak mnogo manja nego tijekom prezentiranja neke teme pred 50 kolega. Na usmenom ispitu slušaju te profesor i samo nekoliko kolega, a unapijed znaš da će prilika za popravak biti. Naravno, za ulazak na usmeni odabireš vrijeme kada si udahnuo dovoljno zraka i shvatio da nemaš što posebno izgubiti.

Nakon pola sata shvaćaš da je glavni problem bio onaj na koji uopće nisi računao: usmeni ispit traje jako kratko. Nemaš mnogo prilika za dokazivanje, a odgovor na prvo pitanje često je presudan. Ako ne za konačnu ocjenu, onda svakako za ton kojim će ti se profesor dalje obraćati. Postoji realna opasnost da, pogriješiš li u odgovoru na prvo pitanje, profesor o tome pokrene razgovor i usmjeri ispit na detalje, što studentima rijetko ide u prilog.

Prevladavanju ovih izazova pomoći će da na ispit uđeš s kolegama koje dobro poznaješ i da ne učiš iz skripte. Ekipu je lako okupiti, ali skriptama je teško odoljeti, zar ne? Na ispitima koji imaju samo usmeni dio, profesori postavljaju najrazličitija pitanja, kako bi se uvjerili da ste gradivo uistinu razumjeli i naučili. To uključuje i rizik postavljanja "prejednostavnih" pitanja. Odgovor na njih je toliko očit da ga se teško usudiš izreći i počinješ previše razmišljati, pokušavajući smisliti komleksan znanstveni odgovor. Na taj način studenti zakidaju sami sebe, iako zapravo znaju odgovor. Što si više učio, ovaj izazov ti je sve veći. Nešto neočekivano uvijek će se dogoditi, a moguće je da te profesor pita i kako se zovu knjige koje su u literaturi, a ti ne znaš.

Ispiti koji imaju samo usmeni dio noćna su mora svakog studenta, jer jedan tvoj krivi korak može iznervirati profesora, a njegov nesmotren komentar može tebi totalno poremetiti koncentraciju. Stoga studenti često misle da nisu pokazali sve što znaju. Ishod je neizvjestan do samog kraja, a studenti jedva čekaju izići van iz kabineta. Baš kada pomisliš da se nikako ne možeš izvući i popraviti dojam, profesor kaže: "Kolega, pali ste!" ili "Molim Vas, dajte indeks". Koja god opcija bila, ti si na dobitku: ili imaš jedan ispit manje ili jedno prevladavanje treme više. Kad dođe idući usmeni ispit, gradivo ćeš naučiti, a tremu prevladati. Iako ništa od toga neće i ne može biti u potpunosti savršeno.

Komentar: Ivona Šeparović


Uto Lis 16
Za umrijet' od smijeha
Uto Lis 16 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Listopad 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos