Jesen i "Škola za život"

Kurikuralna refoma jedna je od onih promjena u društvu o kojoj svi misle da sve znaju.
Građani koji su kroz medije upućeni u dnevno - politička zbivanja, toliko često čuju o reformi obrazovanja da su uvjereni da znaju kako bi ona trebala izgledati. No, kakva će uistinu biti? Najavljena reorganizacija nastave konačno bi trebala iz temelja promijeniti recimo nastavu informatike, u čijim su udžbenicima za 5. razred ne tako davno još uvijek stajale upute kako upaliti računalo. Sada se kao nastavna pomagala učenicima uvode tableti i online udžbenici, a edukacije o svim promjenama u nastavi već mjesecima zaokupljaju i same nastavnike.
 
Naravno, od jeseni sve kreće tek eksperimentalno u 74 škole diljem Hrvatske (48 osnovnih i 26 srednjih). Pomutnje će sasvim sigurno biti. Starijim će profesorima sigurno biti izazovno tehnološki se prilagoditi korištenju "pametne ploče", a tehnologija početkom iduće školske godine zasigurno neće funkcionirati bez pogreške. Ovaj tehnički dio sigurno će najmanje zahtjevan biti za učenike, navikle na gledanje u ekran kad god im se pruži prilike, no neki od njih će kao izlike za neaktivnost na satu morati smisliti kreativnije isprike od: "Tablet mi nema baterije" ili "Tablet mi se oštetio u torbi".
 
Kako prenosi T-portal, poseban naglasak stavlja se na formativno ocjenjivanje, kroz koje će se sagledavati vrijednost naučenog pa bi "lov na petice" bez stvarnog znanja trebao postati stvar prošlosti. Učenici će sami skupljati informacije i dolaziti do zaključaka. Nastava bi trebala postati interaktivnija od dosadašnjeg (često "mehaničkog") prepisivanja s ploče.
 
"Škola za život" trebala bi učenike uistinu pripremiti za život, odnosno ono što slijedi nakon nastavnog sata, kako nastavno gradivo ne bi samo sebi bilo svrha. Stvarne učinke reforme znat ćemo stoga tek za otprilike pet godina, kada postane očito koliko se gradiva koje nauče danas, učenici još uvijek sjećaju nakon odrađenih testova ili, još konkretnijem koliko su naučenog spremni primijeniti u svom svakodnevnom radu i funkcioniranju. Sve ostalo bit će samo skup najčešće neiskoristivih činjenica, koliko god ćemo i u budućnosti vjerojatno težiti tome da iz označavamo kao važne. 
 
Komentar: Ivona Šeparović

Nema događanja
Prošli mjesec Listopad 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 40 1 2 3 4 5 6
week 41 7 8 9 10 11 12 13
week 42 14 15 16 17 18 19 20
week 43 21 22 23 24 25 26 27
week 44 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos