Cjelovito zdravlje mladih

Savjet mladih Grada Zagreba za datum održavanja konferencije o zdravlju odabrao 1. prosinca.

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a sudionike je dodatno podsjetio da čovjekovo zdravlje ima mnogo područja o kojima bismo trebali brinuti i reagirati kada nam tijelo šalje signale. Zdravlje treba biti imperativ ne samo kao skup podataka iz nalaza koji pokazuju da smo zdravi, već se trebamo zapitati što nas čini uistinu sretnima.

Mladi u Gradu Zagrebu posebno su ranjiva skupina, jer mnogi od njih su u Zagreb došli kao studenti i ne znaju gdje mogu zatražiti pomoć. Velik broj usluga dostupnih bez uputnice objedinio je "Zagreb za zdravlje mladih", priručnik kojeg je na konferenciji predstavila bivša predsjednica Savjeta mladih i jedna od autorica, Sara Medved. Dajući odgovore na česta pitanja mladih, Vodič upućuje mlade kako i gdje zatražiti pomoć ako često konzumiraju alkohol i droge, ili ako se, primjerice, često klade na sportske rezultate.

FOTO: Sara Medved predstavlja "Zagreb za zdravlje mladih"

Stvarni primjeri poput ovih dokaz su da ono što započne kao bezazlena razonoda lako može postati veliki problem, koji naruši čak i mentalno zdravlje mlade osobe. U prevenciji takvog scenarija mladima može pomoći i Centar za zdravlje mladih, u kojem, osim savjeta, besplatno i bez uputnice mogu dobiti i testiranje, ako sumnjaju da imaju neku spolno prenosivu bolest.

Većina mladih će češće o osjetljivim temama pitati prijatelje vršnjake, nego roditelje, stoga s pravom informacijom možemo pomoći ne samo sebi, nego i drugima. Pogotovo u doba kada nam je navika savjete o prehrani pronalaziti u tražilicama, iako predloženi članci obiluju oprečnim informacijama.

Konferencija o zdravlju mladih poslužila je stoga i kao upozorenje da se ne smijemo ustručavati tražiti pomoć onda kada nam je uistinu potrebna. Rezultati projekata poput "Nije cool biti bully", "Osjećam" i "Pogled u sebe" pokazuju kako pravovremena reakcija i suradnja sa stručnom osobom mogu dovesti do učinkovitog rješenja i poboljšanja kvalitete života mladih ljudi.

Autorica: Ivona Šeparović


Ned Pro 16
Za umrijet' od smijeha
Ned Pro 16
Kolokviraj ljubav
Ned Pro 16 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Prosinac 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos