Unutarnji sat ili bioritam

Ljudski je organizam najsloženiji među svim bićima na Zemlji, a pomiče i granice mogućeg.
 
Tome svjedoče sportska natjecanja, znanstvena i medicinska otkrića, mjerenja inteligencije i razni načini mjerenja manje ili više suvislih rekorda. Doista smo nevjerojatni u opsegu i dosegu svog djelovanja i utjecaja. Moderni je imperativ da svaki pojedinac, ako drži do sebe, mora istražiti svoje granice te otkriti u čemu je baš on / ona najbolji/a, kako bi se istaknuo ili ispunio svoj potencijal. Ta želja za uspjehom s jedne strane i ubrzani (ponekad i previše ubrzani) način života s druge, često dovode do ekstremnih napora tijela i psihe. Ako se tomu doda i odmak od prirode (prirodnog okoliša), čak i taj savršeni organizam ne može lako funkcionirati sa svim izazovima na koje nailazi.
 
Osjećaj umora ili iscrpljenosti subjektivan je i individualan. Neki znaci su odmah vidljivi na tijelu (i dobro je da jesu), a nekad se u nama "kuha" nešto za što saznamo kad je, nažalost, prekasno. Ako nismo u stanju slušati vlastito tijelo koje traži ravnotežu, jer je prije svega prirodno, onda smo sami sebi "dosudili" zdravstvene probleme s neizvjesnim posljedicama. Stoga valja neprestano ponavljati kako je prevencija najbolji lijek, a polazišna točka je obraćanje pozornosti na vlastito tijelo.
 
No, što zapravo znači slušati vlastito tijelo? To nije tako jednostavno kao pojesti nešto kad si gladan ili sjesti kad se umoriš od neke aktivnosti. Tijek dana (24 sata) i ponašanje tijela, odnosno unutarnji sat, povezani su. Ako su u sinergiji, čuvaju zdravlje odnosno ono što Englezi nazivaju well being (u doslovnom prijevodu: "dobro bistvo"). Bioritam je individualan, ali postoje neke generalne pojave u našem tijelu koje se odvijaju u različito doba dana. Krenimo redom.
 
Između šest i osam sati ujutro u organizmu se luči kortizol. To je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda, a čija je najznačajnija zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima intenzivnog stresa. Kortizol tako potiče naše tijelo na buđenje, ali i ne samo to. Pošto je organizam i tijekom noći "radio", odnosno snabdijevao organe kisikom, a krv je održavala temperaturu tijela na 37 °C, kortizol ujutro signalizira da su tijelu potrebne tekućina i hrana. Upravo je zato važno ne preskočiti doručak.
 
Preskakanje tog obroka neće pomoći oko vitke linije, jer se energija koju dobivamo doručkom ionako potroši tijekom dana, a ako ne doručkujemo, samo ćemo jesti više kasnije, kad je potrošnja energije manja. Ono što možete primijetiti ujutro jest i veća osjetljivost kože, a s time je povezan i jači osjećaj boli. Ne preporučuje se odlazak zubaru za početak novog dana.
 
Oko devet ujutro povećan je rizik od srčanih smetnji i moždanog udara što je povezano s trombocitima i njihovom gustoćom. Stoga, barem u to vrijeme, nastojte ne pušiti ako ste pušač. Radije započnite dan intelektualnim radom. Između devet i deset ujutro potpuno smo budni, a oko jedanaest koncentracija i kreativnost su na vrhuncu pa je to idealno vrijeme za važne poslovne razgovore i bitne zadatke kao npr. učenje za ispit. Oko 12 sati krvni tlak se polako snižava, želudac se priprema za novi obrok, a mozgu sve teže funkcionira jer dobiva manje krvi. Zato je ovo idealno vrijeme za manji obrok i kratku šetnju kojom se organizam ponovno pokreće. Ako je obrok preobilan, a šetnja izostane, sigurno će vam se prispavati. Idealno bi bilo pojesti neko svježe i/ili orašasto voće u kombinaciji s kavom ili čajem. Ako ne postoji mogućnost šetnje, malo rastezanja će biti efektivno.
 
Između 13 i 15 sati osjetljivost na bol je najmanja – ako morate zubaru, ovo je pravo vrijeme :-) Oko 15 sati dolazi do novog energetskog uspona. To je pravo vrijeme za ostatak poslova ako radite ili vraćanje knjizi ako učite za ispit. Osim toga, tada je i pamćenje najbolje. U 16 sati se možemo počastiti kozmetičkim tretmanom, jer je tada mikrocirkulacija poboljšana pa će kozmetički preparati bolje djelovati. Druga opcija za počastiti se uvijek je čokolada, a to bi ujedno trebao biti naš posljednji slatki obrok, jer se metabolizam počinje usporavati. Već oko 17 sati možemo razmišljati o treningu, barem muška populacija, jer tada razina testosterona poraste.
 
Nakon 18 sati slabe sve funkcije organizma, a samim tim i radna sposobnost. Izbjegavajte alkohol u ovo vrijeme, jer je između 18 i 19 sati prokrvljenost jetre najslabija pa će vašem organizmu trebati više vremena da preradi štetne tvari. Ako želite vitku liniju, bilo bi poželjno da ne jedete poslije 20 sati, jer se tada smanjuje aktivnost želuca i crijeva. Ipak, neke nove studije kažu da nije bitno kad jedemo, već koliko smo ukupno kalorija unijeli tog dana.
 
Konačno, sluh se povećava između 20 i 21 sati pa možemo lagano uživati u glazbi, dobroj knjizi ili omiljenoj seriji. S TV ekranom, računalom i mobitelom ipak ne treba pretjerivati, dapače, poželjno je ne izlagati oči takvom svjetlu nakon 21 sat. Treba stvoriti mirnu atmosferu, smanjivati svjetlost i pustiti da melatonin - hormon spavanja kojeg luči epifiza, odradi svoju zadaću. Melatonin se počinje pojačano lučiti navečer i njegova razina je povišena tijekom cijele noći. Organizam smanjuje lučenje melatonina s prvim zrakama sunca i tako tijelo dobiva signal da je vrijeme za buđenje. Melatonin oslobađa organizam od viška slobodnih radikala te nas tako štiti od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, nakupljanja masnoće u žilama i još mnogo toga.
 
Od kortizola do melatonina naše nas tijelo vodi kroz dan. Dopustimo mu da nam bude glavni vodič i ono će nam uzvratiti na najbolji način – zdravim duhom! Za kraj jedna izreka popularna u mnogim religijama i filozofiji: "Tijelo je hram, hram duše."
 
Autorica: Martina Tomljanović*
 
*Napomena: Članak je u srpanjskom broju objavljen u ZeGeZIN-u. Besplatni primjerak magazina možeš preuzeti u Info centru za mlade Zagreb (Av.M.Držića 71A) radnim danom do 20 sati.

Nema događanja
Prošli mjesec Srpanj 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos