Što ne napisati u e-mailu?

U vremenu kada češće tipkamo nego li razgovaramo uživo, dobro je imati granicu u e-mailovima.

Postoje stvari koje ne bismo smjeli pisati u e-mailovima, jer primanje stresnih vijesti pisanim putem za primatelju uzrokuje dodatni stres, a može doći i do nesporazuma. Poslovni dnevnik donosi listu stvari o kojima je bolje razgovarati uživo, ili barem telefonski.

Situacije koje zahtijevaju diskusiju potrebno je raspraviti uživo. Kada su emocije jake, brzina pisanja može uzrokovati krivo izražavanje, a tada, umjesto pozitivnog ishoda situacije, možete dodatno zakomplicirati stvari. Svađa s partnerom, kao i raskid, također su nešto što nije dobro napraviti zureći u slova na ekranu. Takve situacije nužno traže kontakt očima, kao i u i onda kada prvi put kažete: "Volim te!". Istina, mnogima je lakše to napisati nego izreći, ali bolje je to reći uživo.

Neočekivane novosti poput otkaza na poslu također je bolje izreći nego li napisati. U e-mail porukama rizično je slati točne podatke i šifre. Kada dajete konstruktivnu kritiku, učinite to uživo, jer to povećava povjerenje osobe i vjerojatnost da će druga strana kritiku uvažiti.

Osjetljive informacije poput vijesti o vezi, braku trudnoći ili gubitku, isto tako zahtijevaju vrijeme provedeno uživo s drugom osobom. Tada ćete se moći zajedno radovati ili tugovati. Taj emocionalni odgovor zdrav je za svakog pojedinca, no često potisnemo takve odgovore kada na brzinu pročitamo e-mail. Posebno ako situacija u kojoj se trenutno nalazimo zahtjeva našu punu pažnju. Stoga, manje tipkanja, a više poziva.

Tako otvaramo prostor za produbljivanje odnosa i zbližavanje s drugima. U vrijeme pandemije to ima još veću težinu, jer nam omogućuje da, unatoč održavanju propisane distance, ostanemo povezani jedni s drugima.

Autor: Portal icm-zg.info / Poslovni dnevnik


Nema događanja
Prošli mjesec Siječanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 53 1 2 3
week 1 4 5 6 7 8 9 10
week 2 11 12 13 14 15 16 17
week 3 18 19 20 21 22 23 24
week 4 25 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos