Prvi put na svom faksu

Kad euforija oko mature i upisnih kvota prođe, ne usudi se niti pomisliti da si već postao brucoš.

Istina, imaš potvrdu da si na maturi bio dovoljno dobar da upišeše što želiš, da si nakon toga elektroničkim putem napravio sve kako je trebalo, no nije još sve gotovo. Trebaš se upisati na svoj faks, dobiti indeks i čuti prvo akademsko oslovljavanje sa "kolega". Situacija je sama po sebi stresna, jer postoji mnogo prilika za pogrešku, a samo je jedan način da dođeš do cilja: savršeno poštivanje procedura.

Nakon najave upisa, redovito prati web stranicu svog budućeg fakulteta i svaku objavljenu rečenicu koja zvuči kao najnekorisnija uputa, jer je nejasna. Korisno je da kroz proces upisa prođeš sa nekom osobom koja već studira na tvom budućem fakultetu, a ti ju poznaješ od ranije. Uzmi sa sobom sve dokumente koje imaš o pohađanju srednje škole, dodatne potvrde navedene u uputama, osobnu iskaznicu i fotografije za index i x-icu, koje su posebnih dimenzija. Fotografiranje se nekad organizira na faksu, ali korisno je to obaviti i prije. Isto kao i plaćanje upisnine uplatnicom. Kad dođeš na faks bit će kasno za predomišljanje, morat ćeš se vraćati tamo gdje privremeno boraviš i tražiti foto studio ili banku po gradu.

Porta je najbitnije mjesto na faksu za rješavanje administrativnih pitanja. Osoba na porti zna trebaš li neku stvar obaviti u referadi, računovodstvu, dekanatu ili u nekoj od nepoznatih prostorija na fakultetu. U početku su ti, naravno, sve nepoznate, zato odmah pitaj gdje se točno nalazi prostorija koju tražiš. "Do kraja pa desno" nije dovoljno precizan odgovor.
Nakon što si se službeno upisao, pažljivo se raspitaj trebaš li sam upisivati predmete u index ili to rade službenici u referadi. Nastoj se ne obazirati na napetosti koje tamo doživiš. Referada je jednostavno takvo mjesto.

Ako ti već prvog dana netko od spomenutih administrativaca nešto odbrusi, ne brini. U svim referadama je to gotovo svakodnevni scenarij. Ne daj se utišati, postavljaj pitanja na koja trebaš odgovor. Pitaj; što sa indeksom, kako se biraju izborni predmeti, kad ćeš dobiti raspored, kako do x-ice... i sve ostalo što te zanima. Osnovni posao osoba u referadi i na porti je da svima odgovaraju na pitanja. Tebi isto, premda će to ponekad nevoljko napraviti. Inzistiranje na odgovoru shvati kao jedan od dokaza odrastanja, jer te slične rasprave očekuju i prilikom, primjerice, useljavanja u dom. Tema će biti drugačija, ali nelagoda koju osjećaš postavljajući po treći put isto pitanje ista je ona koju je prije tebe osjećalo i prebrodilo tisuće studenata.

Kad sve ovo prođeš i shvatiš da si konačno postao brucoš, znat ćeš da se isplatilo. Čeka te najduži odmor u životu. Minimalno mjesec i pol dana slobono nećeš vjerojatno dobiti još dugo vremena, pogotovo ako budeš redovito studirao. Stoga smireno riješi papirnate formalnosti i kreni sa zasluženim uživanjem.

Autorica: Ivona Šeparović


Sub Lis 20
Za umrijet' od smijeha
Sub Lis 20 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Listopad 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos