O ulozi udruga u krizama

Ured za udruge Vlade RH konferencijom je otvorio ovogodišnje izdanje Dana otvorenih vrata udruga.

Konferencija na temu "Uloga i doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija i izgradnji novih modela pomoći i podrške" okupila je predstavnike institucija i organizacija civilnoga društva. "Cilj današnje konferencije je predstaviti aktivnosti i modele na koje su se udruge i različite inicijative građana odlučile u kriznim situacijama te potaknuti: razmišljanja o nekim novim modelima i mogućnostima suočavanja s posljedicama krize, njihovo rješavanje i izgradnju novih odnosa.", rekla je u uvodu Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge. Danko Relić, predsjednik Savjeta za razvoj civilnog društva, dodao je da nam aktualna krizna događanja nam samo pokazuju koliko su organizacije civilnoga društva, prvenstveno udruge, neizostavan dio funkcioniranja svakog društva.

Tema prvog panela bila je doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija. Sudjelovali su predstavnici: Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, Isusovačke službe za izbjeglice, Ministarstva unutarnjih poslova, Udruge narodnog zdravlja "Andrija Štampar" te Hrvatske gorske službe spašavanja. Panelisti su zaključili da je najbitnije ispravno povezati osobu koja zna nešto i osobu koja treba pomoć u tom području. Pritom je za integraciju osoba koje su suočene s krizom ključno zajedništvo.

Na drugom panelu govorilo se o izgradnji novih modela podrške i pomoći, a sudjelovali su predstavnici sljedećih organizacija / institucija: Liječnici svijeta, Hrvatski Crveni križ, Ministarstvo zdravstva, Ured za udruge Vlade RH, Ambidekster klub. Istaknuta je važnost pružanja individualne psihološke podrške, kako osobama koje su suočene s posljedicama neke vrste krize, tako i ljudima koji pomažu drugima tijekom kriznih situacija. U procesu pružanja podrške i pomoći, ključno je uspostavljanje empatskog odnosa poštivanja i povjerenja.

Konferencija održana pored jezera Granešina uvodni je događaj Dana otvorenih vrata udruga 2022. koji će se traju do 4. lipnja. Tijekom te manifestacije, udruge diljem Hrvatske građanima će na inovativne načine predstaviti svoje aktivnosti i mogućnosti volontiranja u udrugama.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos