OCD-i za budućnost Europe

Europski gospodarski i socijalni odbor organizirao je konferenciju o ulozi civilnoga društva.

Konferencija pod nazivom "Uloga organiziranog civilnog društva u životu Europske Unije i hrvatska perspektiva" okupila je predstavnike institucija i organizacija civilnoga društva te mlade osobe. Konferencija se održala u Centru za mlade Bunker u Samoboru, a dio sudionika priključio se putem ZOOM-a. Događaj je organiziran kao dio konferencije o budućnosti Europe.

Svjetlana Marijon, članica Grupe III, Europski gospodarski i socijalni odbor i predsjednica Udruge ZAMISLI uvodno je istaknula da ju je na iniciranje organizacije konferencije motivirala želja da civilno društvo u Hrvatskoj bude organizirano u različitim segmentima, kako bi bilo prepoznato. Jelena Vojvoda, voditeljica BUNKERA - centra za mlade Samobor zahvalila se svima koji rade u civilnom društvu, naglasivši da osobe koje rade u centrima za mlade imaju različita zanimanja, a njihovi primjeri pokazuju važnost cjeloživotnog obrazovanja. U uvodnim govorima predstavnici institucija naveli su da organizacije civilnoga društva odgovaraju na potrebe zajednice u kriznim situacijama, a krize poput pandemije i rata u Ukrajini pokazale su vrijednost toga. "Vi ste partneri koji mogu reagirati u kriznim situacijama i čija rješenja je moguće realizirati i implementirati.", rekao je Marko Pavić, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Andris Gobinš, član Grupe III, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora održao je izlaganje na temu: "Europske vrijednosti i uloga organiziranog civilnog društva u njihovoj zaštiti". Istaknuo je da Europska unija ne bi ni postojala bez organizacija civilnoga društva. Gobinš je predstavnicima organizacija civilnoga društva poručio da bi političari trebali biti i njihovi službenici te da bi trebali slušati građane. O ulozi građana naglasio je sljedeće: "Moramo naučiti kako ne biti bespomoćni ako smatramo da se stvari ne mogu promijeniti. Moramo biti aktivni!". Andris Gobinš je prikazao i rezultate istraživanja Eurobarometra koji pokazuju stavove građana različitih država Europske unije o vrijednostima koje bi Europski parlament trebao braniti kao prioritetne. Područja u kojima se stavovi hrvatskih građana u ovom kontekstu značajno razlikuju od stavova ostalih građana Europske unije su: demokracija, slobodi kretanja, borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti te stvaranje novih radnih mjesta. "Čeka nas zajednički posao da oblikujemo Europu", rekao je Gobinš, zaključivši pitanjem: "Što će biti naš dar našoj djeci?".

Na prvom panelu o ulozi organiziranog civilnog društva, osim Gobinša, sudjelovali su predstavnici: Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Kuće ljudskih prava, EuroNavigatora te Hrvatskog debatnog društva. Govorili su iz perspektive institucija/organizacija iz kojih dolaze o (ne)mogućnostima s kojima su suočeni, poput demokratske regresije i krize vladavine prava. Kao područja u kojima vide prostor za napredak, među ostalim, navedeni su jačanje organizacija te jasnije komuniciranje društvenog utjecaja organizacija civilnoga društva.

U drugoj panel raspravi, o utjecaju organiziranog civilnog društva u kriznim situacijama govorili su predstavnici: Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Udruge Roda, regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" te udruge "Nismo same". Istaknuli su da je važno o kriznim situacijama promišljati u mirnim vremenima te tada naučiti kako komunicirati i birati prioritete tijekom krize. "Temelj udruga je rad entuzijasta - volontera", upozorila je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge "Nismo same". Dodala je da vođenje udruga zahtjeva različita znanja pojedinaca, koji u tome nemaju potporu države. "Ono što u Hrvatskoj rade udruge, u nekim drugim zemljama osigurava sustav.", zaključila je Kalogjera.

Zaključke s konferencije "Uloga organiziranog civilnog društva u životu Europske Unije i hrvatska perspektiva" u obliku izvještaja dobit će Europski parlament, Vijeće i Europska komisija. Na temelju izvještaja s ovog i sličnih događanja, spomenute institucije će mijenjati postojeće propise i zakone, kako bi budućnost svih građana Europske unije bila što kvalitetnija.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Svibanj 2022 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 17 1
week 18 2 3 4 5 6 7 8
week 19 9 10 11 12 13 14 15
week 20 16 17 18 19 20 21 22
week 21 23 24 25 26 27 28 29
week 22 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos