OSI u rizičnim situacijama

Online konferencija "Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama".

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli spomenutu je konferenciju održala povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Cilj konferencije bio je ukazati na izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom u rizičnim situacijama, kao što su potresi i pandemija koronavirusa. Udruga Zamisli konferenciju je održala kako bi naglasila koliko je neprihvatljivo da ne postoje procedure i protokoli za postupanje i pomoć osobama s invaliditetom tijekom kriznih situacija.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u pozdravnom govoru istaknula je kako su se osobe s invaliditetom tijekom pandemije susrele s nizom problema i poteškoća - od nedostupnosti medicinske usluge, sustava podrške u studentskim domovima, vlastitim domovima, ali i ustanovama socijalne skrbi do nabavke zaštitne opreme i dr. "Nemamo informatička i tehnološka rješenja za ovakve slučajeve, ali znamo da se na tome radi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave", istaknula je Slonjšak.

Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na konferenciji je istaknula kako Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sustavno rade na unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju pa su tako u vrijeme rizičnih situacija uzrokovanih epidemijom Covida 19 i potresimaa, nastojali svoje djelovanje prilagoditi potrebama u zajednici.

Na konferenciji se okupilo više od 40 sudionika. Svoja iskustva svakodnevice u ovim izazovnim vremenima podijele su osobe s različitim vrstama invaliditeta: povjesničar Robert Holjevac, pedagoginja Lara Grojzdek i psihologinja Maria Tomić Preiner. Maria Tomić Preiner iz Centra za razvoj vrijednosti istaknula je kako osobe s invaliditetom nemaju dovoljno informacija o tome kako će primjerice cjepivo utjecati na progresiju pojedinih invaliditeta te navela problem uvjeta smještaja u bolnicama te straha što ako se, primjerice, osobni asistent zarazi. Predstavila je letak o tome kako osobe s različitim vrstama invaliditeta mogu sebe zaštititi u rizičnim situacijama kao što je potres. Letak možete pronaći OVDJE.

Online konferencija "Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama" održana je u sklopu projekta "Položaj osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu", financiranog kroz jednokratne financijske potpore Grada Zagreba. Snimku konferencije možete pogledati OVDJE.

Autor: Portal icm-zg.info / Udruga Zamisli


Nema događanja
Prošli mjesec Kolovoz 2022 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 31 1 2 3 4 5 6 7
week 32 8 9 10 11 12 13 14
week 33 15 16 17 18 19 20 21
week 34 22 23 24 25 26 27 28
week 35 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos