"Kako biti samostalan?"

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize obilježio je Svjetski dan cerebralne paralize.

Svjetski dan cerebralne paralize (6. listopada) obilježen je u 75 zemalja diljem svijeta. Online okrugli stol na temu kako biti samostalan okupio je 60 osoba. Istaknuto je da u Hrvatskoj živi 22 530 osoba s cerebralnom paralizom, a za većinu njih socijalne usluge nužne su kako bi živjeli neovisan život.

Predavanje "Kako biti samostalan?" održao je psihoterapeut Darko Kobetić, prof. reh. Istaknuo je da samostalnost može biti fizička i emocionalna. Kada govorimo o samostalnosti jako je važno vidjeti gdje se vi osjećate samostalnije, a gdje se osjećate manje samostalno. Invaliditet, cerebralna paraliza, često za sobom vuče i jednu fizičku ovisnost. Međutim, što se zna dogoditi kod ljudi? Kada se osjetimo fizički ovisni, zna se dogoditi da to preslikavamo širimo i na naše emocionalno stanje i zapravo ono gdje možemo biti u potpunosti samostalni, mi proglasimo sami proglasimo ovisnim o drugima." No, bitno je znati što pojedinac radi za sebe, jer mentalno zdrav čovjek na prvom mjestu brine o sebi. Zato je posebno važno kakvu emocionalnu hranu jedemo. Važno je i s kojim očekivanjima se suočavamo, budući da društvo često gleda rezultate i vrednuje nas kroz to, umjesto da gleda proces.

Sve ovo ne odnosi se samo na osobe s invaliditetom, nego na sve ljude općenito. Zato je korisno zapitati se radim li u životu češće ono što moram ili ono što želim. "Jako lako skrenemo iz 'biranja' u 'moranje', upozorava psihoterapeut. Pritom smo često nesvjesni da je ono što smatramo "moranjem" zapravo odabir. Primjerice kada odabiremo naspavati se da sutradan ne bismo bili mrzovoljni.

Stoga je za svakog pojedinca bitno da poznaje sebe. "Što više poznaješ sebe, to ćeš imati realnija očekivanja. Realnija očekivanja vode do boljih postignuća, a ona do boljeg vrednovanja", naglašava Kobetić. Uistinu, svatko je nečime ograničen. Osim toga, neki ljudi žive u budućnosti ili u prošlosti. Izazov je biti ovdje i sada, prisutan u trenutku, naglasio je Kobetić, zaključivši da je najvažnije da se pojedinac ne povlači i ne predaje.

Sve što su sudionici čuli tijekom predavanja na online okruglom stolu primjenjivo je na osobe s cerebralnom paralizom, jednako kao i na sve ostale, bili oni osobe sa ili bez invaliditeta. Sudionicima okruglog stola povodom Svjetskog dana cerebralne paralize bio je to koristan podsjetnik da je samostalnost, čini se, svakodnevni izazov svakog pojedinca. Uostalom, svi imamo svoja ograničenja i slabosti, ali također imamo vlastite snage i sposobnosti. Ključno je na što ćemo usmjeriti svoju pažnju i hoćemo li prihvatiti da je svatko odgovoran za svoj život.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Kolovoz 2022 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 31 1 2 3 4 5 6 7
week 32 8 9 10 11 12 13 14
week 33 15 16 17 18 19 20 21
week 34 22 23 24 25 26 27 28
week 35 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos