"Kreativna REakcija za nenasilje"

Udruga Zamisli održala konferenciju o nenasilju u sklopu projekta "Kreativna REakcija za nenasilje".

Konferencija je održana danas (26. svibnja) od 10 do 13 sati putem ZOOM platforme, a okupila je više od 50 sudinika. Projekt "Kreativna REakcija za nenasilje" financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. "Projekt je ove godine bio bitno drugačiji, s obzirom na to da su se promijenile neke društvene okolnosti u kojima živimo, no uspjeli smo odraditi aktivnosti i online i interaktivno.", naglasila je koordinatorica aktivnosti Simona Mravak.

Partneri na projektu su: "Kreativna REakcija za nenasilje" Ambidekster klub, Hrvatsko debatno društvo, Centar Luka Ritz, Gospodarska škola Varaždin i Škola za grafikudizajn i medijsku produkciju. Sedam škola u projekt je bilo uključeno kao suradnici. Najprije su održane tri radionice za učenike. Na prvoj je bilo riječi o komunikaciji, emocijama i nenasilju. Na drugoj radionici učenici su učili više o vrijednostima i različitim perspektivama. Na trećoj radionici učenici su usvajali alate na koji način zastupati svoje stavove te su analizirali medijsko izvještavanje o nasilju među mladima.

Tijekom svih aktivnosti projekta "Kreativna REakcija za nenasilje", mladi su, kroz "igranje uloga", učili staviti se u cipele druge osobe i promotriti ljude u širem kontekstu od onoga što oni kao pojedinci misle jedni o drugima. Međunarodni dan tolerancije (16. studenoga) obilježen je sa nekoliko članaka volontera. Trodnevni trening o nenasilju u veljači je održan za dio učenika uživo, a za dio učenika online. Sudionici su educirani o osnovnim pojmovima vezanima uz nasilje te o alternativnim završecima konfliktnih situacija. Sudionici su izrazili posebnu zabrinutost zbog velike raširenosti elektroničkog nasilja, zbog čega je danas na završnoj konferenciji naglasak bio upravo na tome.

Osim učenika i stručnih suradnika iz suradničkih škola i škole partnera, na konferenciji su sudjelovale i partnerske organizacije Ambidekster klub i Centar Luka Ritz. U ime Ambidekster kluba izlaganje je održala psihologinja Ivana Buljan Babić, a u ime Centra Luka Ritz govorila je socijalna radnica Kristina Divić Čolić. O preventivnim programima i ulozi policije u rješavanju pitanja nasilja među mladima govorila je predstavnica MUP-a, gđa Barbara Vukalović.

Na završnoj konferenciji projekta "Kreativna REakcija za nenasilje" zaključeno je da je tema nasilja među mladima uvijek relevantna te traži angažman i intervenciju različitih društvenih aktera: obitelji, škole, policije, organizacija civilnog društva i dr.. Osvještavanje, kako mladih, tako i onih koji se bave ovim pitanjem u radu s mladima treba biti prioritet. Izrazito je bitno i da se rješavanju problema elektroničkog nasilja pristupi prije svega preventivno, edukacijom djece, mladih i njihovih roditelja. Važno je da svi pokažemo djeci i mladima da ih čujemo.

Autor: Portal icm-zg.info / Udruga Zamisli


Nema događanja
Prošli mjesec Rujan 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 35 1 2 3 4 5
week 36 6 7 8 9 10 11 12
week 37 13 14 15 16 17 18 19
week 38 20 21 22 23 24 25 26
week 39 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos