Politička pismenost učenika

Na Fakultetu političkih znanost danas su predstavljeni rezultati istraživanja političke pismenosti učenika.

Naziv predstavljanja nalaza istraživanja političke pismenosti je "Mladi u fokusu". U istraživanju su sudjelovala 1122 učenika završnih razreda srednjih škola. Cilj istraživanja je bio ispitati razinu političke pismenosti mladih u završnim razredima srednjih škola u Hrvatskoj. "Pod političkom pismenošću mislimo na politička znanja i vještine, kao i demokratske vrijednosti i stavovi mladih", objasnila je dr. sc. Jelena Matić Bojić s Instituta za društvena istraživanja. Naglasila je da uspješna politička socijalizacija mladih dovodi do razvoja aktivnog građanstva koje poboljšava demokraciju u kojoj živimo.

Teme koje su se istraživale bile su: političko znanje, povjerenje u institucije, izvori informiranja, politička participacija te različiti socio - politički stavovi. Područja koja su obuhvaćena istraživanjem su: temeljni politički pojmovi, poznavanje ustavno političkog ustrojstva i politička informiranost. Rezultate istraživanja predstavio je dr. sc. Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja. Rezultati su pokazali da manje od manje od 60% ispitanika zna što je Ustav, a manje od 20% zna koji akteri ga mogu promijeniti. Tri četvrtine ispitanika smatra da se treba angažirati oko rješavanja društvenih problema. S druge strane, gotovo 60% ispitanika smatra da se ljudi angažiraju u političkim strankama zbog privatnih, a ne javnih interesa. Političkim strankama vjeruje 7,2% ispitanika, 14,7% vjeruje Hrvatskom saboru, a 16,7% Vladi Republike Hrvatske.

Dakle, razina povjerenja u institucije i izvore informiranja izrazito je niska. U odnosu na isto istraživanje koje je ranijih godina provedeno dva puta, kod učenika završnih razreda srednjih škola manje je razumijevanje temeljnih političkih pojmova i poznavanje ustavno-političkog poretka, a do porasta u pogledu političke informiranosti. "Zanimljivo je da među izvorima informiranja učenici imaju najmanje povjerenja u društvene mreže i Internet portale, ali se istovremeno putem njih prilično često informiraju", istaknuo je dr. sc. Baketa.

Autorica: Portal icm-zg.info / GONG


Nema događanja
Prošli mjesec Svibanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 17 1 2
week 18 3 4 5 6 7 8 9
week 19 10 11 12 13 14 15 16
week 20 17 18 19 20 21 22 23
week 21 24 25 26 27 28 29 30
week 22 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos