Politička pismenost učenika

Na Fakultetu političkih znanost danas su predstavljeni rezultati istraživanja političke pismenosti učenika.

Naziv predstavljanja nalaza istraživanja političke pismenosti je "Mladi u fokusu". U istraživanju su sudjelovala 1122 učenika završnih razreda srednjih škola. Cilj istraživanja je bio ispitati razinu političke pismenosti mladih u završnim razredima srednjih škola u Hrvatskoj. "Pod političkom pismenošću mislimo na politička znanja i vještine, kao i demokratske vrijednosti i stavovi mladih", objasnila je dr. sc. Jelena Matić Bojić s Instituta za društvena istraživanja. Naglasila je da uspješna politička socijalizacija mladih dovodi do razvoja aktivnog građanstva koje poboljšava demokraciju u kojoj živimo.

Teme koje su se istraživale bile su: političko znanje, povjerenje u institucije, izvori informiranja, politička participacija te različiti socio - politički stavovi. Područja koja su obuhvaćena istraživanjem su: temeljni politički pojmovi, poznavanje ustavno političkog ustrojstva i politička informiranost. Rezultate istraživanja predstavio je dr. sc. Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja. Rezultati su pokazali da manje od manje od 60% ispitanika zna što je Ustav, a manje od 20% zna koji akteri ga mogu promijeniti. Tri četvrtine ispitanika smatra da se treba angažirati oko rješavanja društvenih problema. S druge strane, gotovo 60% ispitanika smatra da se ljudi angažiraju u političkim strankama zbog privatnih, a ne javnih interesa. Političkim strankama vjeruje 7,2% ispitanika, 14,7% vjeruje Hrvatskom saboru, a 16,7% Vladi Republike Hrvatske.

Dakle, razina povjerenja u institucije i izvore informiranja izrazito je niska. U odnosu na isto istraživanje koje je ranijih godina provedeno dva puta, kod učenika završnih razreda srednjih škola manje je razumijevanje temeljnih političkih pojmova i poznavanje ustavno-političkog poretka, a do porasta u pogledu političke informiranosti. "Zanimljivo je da među izvorima informiranja učenici imaju najmanje povjerenja u društvene mreže i Internet portale, ali se istovremeno putem njih prilično često informiraju", istaknuo je dr. sc. Baketa.

Autorica: Portal icm-zg.info / GONG


Nema događanja
Prošli mjesec Kolovoz 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 30 1
week 31 2 3 4 5 6 7 8
week 32 9 10 11 12 13 14 15
week 33 16 17 18 19 20 21 22
week 34 23 24 25 26 27 28 29
week 35 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos