Aktivizam OSI u zajednici

Udruga Zamisli: "Aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, Hrvatska i EU praksa".

Udruga Zamisli organizirala je u srijedu (4. studenog) na ZOOM-u online konferenciju u sklopu projekta "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom". Konferencija je okupila 68 sudionika, a govore su održali predstavnici Grada Zagreba, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te brojne osobe s invaliditetom.

Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade tom prilikom istaknula je kako je pohvalno što se osobe s invaliditetom o temi aktivizma mladih bave na konstruktivan način te da se i njihov ured u posljednje vrijeme puno otvorio za različite teme mladih. „Ne stojimo više na jednom mjestu, ali imamo još prostora za djelovanje i napredak. Mladi su sastavni dio našeg ureda i kroz zajedničko djelovanje moramo zaštititi njihova prava i ostvariti potrebna poboljšanja. Iako se trenutno bavimo pitanjima vezanim uz pandemiju korona virusom, ne smijemo zaboraviti na svakodnevna pitanja mladih s invaliditetom i u skoroj budućnosti pružit ćemo priliku da ih izraze i zajedno pronađemo rješenja“, zaključila je Josić.

Aktivizam nije težak zadatak za osobe koje streme promjenama u društvu. Riječ je o ljudima koji pomiču svoje i tuđe granica, za dobrobit društva u cjelini. Aktivisti s invaliditetom ne traže izlike, nego prilike za djelovanje. "Svakodnevni izazovi za njih su prilika da kreiraju bolju budućnost. Stoga je Udruga Zamisli ovu konferenciju organizirala s ciljem da ukaže na njihov potencijal te da dobiju prilike da ga pokažu i iskoriste. Sve što smo postigli u svom životu to ne bi bilo moguće bez kvalitetne podrške, prije svega obitelji, a onda i udruga. U budućnosti je potrebno graditi kvalitetan sustav rane intervencije i izgradnje sustava podrške da se rastereti obitelj, a država pruži odgovor na zahtjeve politika koje propisuje da se iste i ostvare u zajednici", zaključila je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

Konferencija "Aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, Hrvatska i EU praksa" bila je treća od pet planiranih, u kojima će se progovarati o izazovima svakodnevice osoba s invaliditetom. Snimku konferencije možete pogledati OVDJE.

Projekt "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" financira Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Iduća konferencija na rasporedu je u srijedu (25. studenoga).

Autor: Portal icm-zg.info / Udruga Zamisli


Nema događanja
Prošli mjesec Svibanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 17 1 2
week 18 3 4 5 6 7 8 9
week 19 10 11 12 13 14 15 16
week 20 17 18 19 20 21 22 23
week 21 24 25 26 27 28 29 30
week 22 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos