Nužnost asistencije OSI

Udruga ZAMISLI: konferencija o izazovima asistencije OSI i djeci s teškoćama.

Na konferenciji "Izazovi asistencije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, Hrvatska i EU praksa" je sudjelovala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak. Istaknula je kako kontinuirano upozoravaju na potrebu zakonskog reguliranja pitanja asistencije, jer je riječ o jednom od najvažnijih pitanja na kojeg upozoravaju već posljednjih 12 godina. Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na konferenciji je naglasila da "Grad Zagreb uvijek traži rješenja za poboljšanje uvjeta mladih i studenata s invaliditetom jer su svjesni važnosti njihova obrazovanja koje će im omogućiti povoljniji položaj na tržištu rada i time bolji životni standard".

Svoja iskustva života sa i bez asistencije podijelili su osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske, koje su zaključile kako je sudjelovanje osoba s invaliditetom u razmjenama i međunarodnim projektima nužno, jer im osigurava stjecanje dodatnih znanja, razvoj vještina i promjenu životne perspektive. Ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u projektima mobilnosti moguće jedino uz pomoć asistenta i to pet asistenata za jednu osobu s najtežim invaliditetom tijekom sedmodnevnog putovanja. Jednako su svi složni da uz asistenciju funkcionalan prijevoz čini nužnu simbiozu i preduvjet kvalitetne mobilnosti.

"Živjeti uz asistente i imati normalan život za mene je sve, jer mi asistentica pomaže oko svega što mi je potrebno od osobne higijene, učenja, uređivanja sobe, hranjenja do odlazaka u grad i obavljanja administrativnih poslova. To smatram normalnim životom, a ne izolaciju u sobi bez igdje ikoga", istaknuo je Mario Hantak, osoba s invaliditetom iz Varaždina. Upravo zato potrebno je regulirati i procjenu trajanja usluge asistencije koja se mora uskladiti s individualnim potrebama korisnika i zakonskim odredbama o radnom vremenu. Snimku konferencije "Izazovi asistencije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, Hrvatska i EU praksa" možete pronaći OVDJE.

Današnja konferencija bila je prva od pet konferencija planiranih u sklopu projekta "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom", čiji je cilj ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. Projekt financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Iduća konferencija na rasporedu je u srijedu (21. listopada), kada će tema biti: "Izazovi konzumiranja kulturnih sadržaja OSI, Hrvatska i EU praksa".

Autor: Portal icm-zg.info / Udruga Zamisli


Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 13 1 2 3 4
week 14 5 6 7 8 9 10 11
week 15 12 13 14 15 16 17 18
week 16 19 20 21 22 23 24 25
week 17 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos