Mladi trebaju centre za mlade

Centri za mlade mladima su potrebni da bi unaprijedili svoje vještine i pokrenuli aktivnosti koje žele.

U gore ispisanu rečenicu stanu svi statistički podaci, iskustva i pozitivni primjeri koje su na Međunarodni dan mladih (12. kolovoza) podijelili sudionici Okruglog stola "Trebaju li nam centri za mlade?". Na početku su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg djelovanja Centra za mlade grada Zagreba, koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Centar za mlade grada Zagreba (CMZ) tijekom dvije godine posjetilo je 2150 korisnika, od čega je 70% žena i 30% muškaraca. Provedeno je preko 270 aktivnosti.

U Centru za mlade grada Zagreba mladi su se osjećali sigurno i imali su mjesto gdje mogu provoditi svoje ideje. Vanjska evaluacija pokazala je da su najveće prepreke u provedbi bile puno administracije i nedostatak prostora. Neki mladi nisu željeli dati svoje osobne podatke i time ispuniti administrativnu proceduru, dok drugi mladi nisu mogli sudjelovati u nekim aktivnostima koje su ih zanimale jer je zbog nedostatka prostora broj sudionika bio ograničen. Pa ipak, mladi su postali puno zainteresiraniji za teme civilnoga društva. Najposjećenije aktivnosti bile su radionice pisanja projekata, što pokazuje da mladi žele provoditi svoje ideje i doprinijeti društvu u kojem žive

Panelistice su bile: Aleksandra Podrebarac (voditeljica Centra za mlade Grabrik), Tanja Herceg (predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH), Jelena Vojvoda (voditeljica Centra za mlade Bunker) te Svjetlana Marijon, voditeljica projekta Centar za mlade grada Zagreba. Podrebarac je rekla da su prikazani rezultati rada Centra za mlade grada Zagreba - očekivani. Naglasila je da su centri za mlade izuzetno važni te da bi svaka lokalna zajednica trebala imati jedno takvo mjesto. Herceg je napomenula da centar za mlade uključuje i vrijednosti sustav koji mlade uči važnosti obrazovanja te vrijednosti rada i truda u životu. Vojvoda je rekla da se u Bunkeru bitnim pokazalo to da sve što se radi osmisle sami mladi i da oni pomažu u provedbi aktivnosti, kojih je prošle godine bilo preko 300. Kao voditeljica projekta Centra za mlade grada Zagreba, Marijon je naglasila da mladi prilikom dolaska u centre za mlade moraju prevladati strah da će se osramotiti u nepoznatom prostoru.

Taj strah mnogi mladi su prevladali, a u CMZ u protekle dvije godine najviše su dolazile zaposlene mlade osobe, a najmanje učenici srednjih škola. Priliku za stjecanje različitih vještina koje ne steknu kroz formalno obrazovanje, mladi u Zagrebu će imati do kraja godine, jer je Grad Zagreb podržao rad Centra za mlade grada Zagreba kroz projekt, jednokratnom potporom u iznosu 100 tisuća kuna. Novost u CMZ-u je da aktivnosti više ne kreira Udruga Zamisli s 30 partnerskih organizacija, nego Udruga Zamisli s 14 partnera. Stečeno znanje i vještine mladima će pomoći da budu konkurentniji na tržištu rada. CMZ će kroz različite aktivnosti mladima pružati potrebnu podršku, a dorpinijet će i izgradnji njihova samopoštovanja.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Lipanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 22 1 2 3 4 5 6
week 23 7 8 9 10 11 12 13
week 24 14 15 16 17 18 19 20
week 25 21 22 23 24 25 26 27
week 26 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos