Koordinacija na sastanku s Vladom

Predstavnici inicijative Koordinacija za očuvanje digniteta udruga danas će se sastati s Vladom RH.

Predstavnici inicijative Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj koja okuplja 205 udruga civilnog društva danas će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sastati s predstavnicima Vlade RH. Sastanak je, na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, sazvao Ured za udruge, a nakon što se Koordinacija Vladi RH obratila pismom s molbom da se u aktivnosti dogovaranja, planiranja i predlaganja budućih aktivnosti, mjera i brige za održivost radnih mjesta i prevladavanje trenutne situacije uključi i udruge.

U ime Vlade RH na sastanku će sudjelovati ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te ostali predstavnici nadležnih institucija. Koordinaciju za očuvanje digniteta udruga početkom travnja pokrenula je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli iz Zagreba, kako bi upozorila da je pandemija koronavirusa, kao i na čitavo društvo, utjecala i na položaj udruga.

Udruge zapošljavaju i direktno rade s korisnicima, no one su izostavljene iz bilo kojeg programa pomoći, a najavljena su i rezanja iznosa za financiranje aktivnosti udruga. U isto vrijeme upravo su udruge te koje u doba krize pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav nema mogućnost pomoći. Udruge cijene što ih premijer Andrej Plenković, kako je istaknuo u odgovoru, "vidi kao partnera u prevladavanju društveno-ekonomskih izazova uslijed pandemije" te ih je pozvao da iznesu prijedloge konkretnih mjera:

- Hitno rješavanje procjene projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve nacionalne prijave koje se čekaju još iz 2019. godine;
- Hitno rješavanje procjene projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve prijave podnesene na fondove EU-a puno prije proglašenja pandemije;
- Otvaranje posebnog poziva za financiranje aktivnosti udruga zbog posljedica pandemije;
- Ubrzanje isplate ugovorenih sredstava i poštivanje ugovorenih rokova (na svim razinama);
- Hitno pružanje informacija o statusu ugovorenih nacionalnih potpora i eventualnim promjenama ugovorenih sredstava;
- Osiguravanje podrške udrugama koje ostaju bez financiranja lokalne samouprave.

Uz Svjetlanu Marijon, predsjednicu Udruge Zamisli i pokretačicu inicijative, Koordinaciju će na sastanku predstavljati: Mirela Despotović (Centar za civilne inicijative), Ivana Kalogjera (Nismo same), Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ-Održivi razvoj zajednice) i Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo).

Autor: Portal icm-zg.info / Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj


Nema događanja
Prošli mjesec Kolovoz 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos