Izazovi roditelja njegovatelja

Samoizolacija je nesvakidašnji izazov za sve, a roditeljima njegovateljima nosi (ne)očekivane izazove.

Glasnogovnica Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "SJENA", Suzana Rešetar, u "Točki na tjedan" N1 televizije, nedavno je opisala tu svakodnevicu. Ustvrdila je da, otkako ima Ivana, dječaka s poremećajem iz autistčnog spektra, obitelj živi "u nekakvoj vrsti samoizolacije i izolacije". Ipak, dodatnih izazova ne nedostaje.

Ivano se inače školuje u školuje u redovnoj školi po prilagođenom programu i ima asistenta u nastavi. Način prilagodbe nastave učenicima s teškoćama u ovim okolnostima Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije definiralo. "Nikakve upute nisu dane učiteljima, profesorima koji rade s tom djecom, koji trebaju materijale pripremiti za tu djecu, što i na koji način prezentirati gradivo toj djeci. Sve je ostalo na dobroj volji pojedinaca.", pojasnila je Rešetar u intervjuu za N1 televiziju. Dodala je da njezin sin Ivano nastavu na daljinu ne može pratiti. Da bi imao podršku u ovom razdoblju, "za asistenta treba dozvola roditelja i privola samog pomoćnika", kaže Suzana Rešetar.

Ako asistent pristane pružati podršku u nastavi, time ugrožava sebe i učenika s teškoćama. S druge strane, roditelji njegovatelji nemaju mogućnost izbora. "Što ako se od COVID-a 19 razboli roditelj njegovatelj djeteta s teškoćama u razvoju?", pitanje je postavljeno ministrici Vesni Bedeković, koja je na čelu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u jučerašnjem "Dnevniku u 18" N1 televizije. "U tim situacijama, ukoliko roditelj njegovatelj nije u mogućnosti sam u dogovoru sa svojom bližom daljnjom obitelji rođacima prijateljima ili rodbinom osigurati najbolju odgovarajuću primjerenu skrb za svoje dijete, treba se obratiti Centru za socijalnu skrb koji će onda, u dogovoru sa samim roditeljem naći najbolju moguću i adekvatnu privremenu skrb.", odgovorila je Bedeković.

Kako to u praksi funkcionira, pokušala je istražiti i Suzana Rešetar. U intervjuu koji smo ovdje već ranije spomenuli, opisala je cijeli taj proces. Rešetar je poslala e-mail nadležnom ministarstvu, kao i nekoliko drugih roditelja djece s teškoćama u razvoju, članova udruge "SJENA". Svi oni dobili su identičan odgovor, unatoč činjenici da njihova djeca imaju različite teškoće u razvoju i potrebni su im drugačiji oblici podrške. Zamjena socijalnoj radnici u centru za socijalnu skrb čiji su inače korisnici, Rešetar je rekla da ne zna što bi ona trebala napraviti, u slučaju da se roditelj njegovatelj razboli.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je majci dalo uputu po kojoj bi, kaže "trebala okrenuti 15 brojeva u slučaju da bude toliko loše da ne mogu skrbiti o svom djetetu". No, čini se da razrađeni plan ne postoji jer Rešetar nije saznala gdje bi točno njezino dijete bilo smješteno u slučaju da ona oboli od koronavirusa. Rečeno joj je tek da bi "dijete bi tamo dobilo samo krevet i hranu.", zaključuje Rešetar.

Autor: Portal icm-zg.info / N1 televizija


Nema događanja
Prošli mjesec Rujan 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos