Očuvanje digniteta udruga

Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj traži spas 26 tisuća radnih mjesta.

Koordinacija okuplja 153 nevladine udruge, a formirana je u manje od 24 sata. Koordinaciju je pokrenula Udruga Zamisli iz Zagreba, s ciljem predstavljanja važnosti koju nevladine udruge imaju za pojedince, lokalne zajednice i društvo u cjelini. Podsjetimo, Udruga Zamisli djeluje već 15 godina, tijekom kojih je provela različite aktivnosti podrške osobama s invaliditetom i mladima općenito. Ima gotovo 2000 mladih korisnika, među kojima je i 156 osoba s invaliditetom, a zapošljava 45 osoba.

Trenutne mjere su namijenjene korisnicima programa Europa za građane 2014.-2020., u kontekstu pandemije koronavirusa COVID-19, kao i mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koje se odnose na očuvanje radnih mjesta samo za poslove koje obavljaju kao gospodarsku djelatnost. Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj stoga od Vlade očekuje sljedeće konkretne mjere:

Hitno rješavanje procjene projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve nacionalne prijave koje se čekaju još iz 2019. godine;
- Hitno rješavanje procjene projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve EU prijave podnesene puno prije proglašenja Pandemije;
- Otvaranje posebnog poziva za financiranje aktivnosti udruga u vrijeme Pandemije i njenih posljedica;
- Ubrzati isplatu ugovorenih sredstava i poštivati ugovorene rokove (na svim razinama);
- Dati jasnu i točnu informaciju o statusu ugovorenih nacionalnih potpora;
- Osigurati podršku lokalnim udrugama koje ostaju bez financiranja od strane lokalne uprave.

Udruge okupljene u Koordinaciju pogubnim smatraju zaobilaženje udruga u ovoj situaciji, čime bi se ugrozila radna mjesta i egzistencija brojnih obitelji u Hrvatskoj. Svi zainteresirani Koordinaciji mogu pristupiti slanjem zahtjeva Udruzi Zamisli putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Priopćenje koje je Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj uputila medijima dostupno je OVDJE.

Autor: Portal icm-zg.info / Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj

 


Nema događanja
Prošli mjesec Siječanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 53 1 2 3
week 1 4 5 6 7 8 9 10
week 2 11 12 13 14 15 16 17
week 3 18 19 20 21 22 23 24
week 4 25 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos