Ovisnost o igranju igrica

Igranje igrica nudi neku vrstu bijega od stvarnosti - virtualnom svijetu možeš biti tko god želiš.

Obilježavajući Mjesec borbe protiv ovisnosti (od 15. studenoga do 15. prosinca), donosimo priču o ovisnoti o igranju igrica. Kada započnu igrati iz zabave, igrači često nisu svjesni koliko im novca, ali i vremena, igranje igrica oduzima. Igrači se sve teže fokusiraju na svakodnevne aktivnosti. Oni koji igraju igrice duže od 2 sata dnevno, nerijetko pate od nesanice i/ili depresije. Ovisnost o igricama povezana je sa ovisnosti o internetu. Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da u Hrvatskoj ima najmanje 50 do 100 tisuća djece i mladih ovisnih o igricama i drugim oblicima zabave putem mobitela i tableta, prenosi Večernji list.

Uspjeh u igricama igračima daje neku vrstu samopouzdanja, jer mogu vidjeti vlastiti napredak u svladavanju te vještine. Potvrđuje to i priča Changhee Bae, mladog Koreanca koji je odrastao u SAD-u. Kao bivši igrač, Bae navodi razloge zašto neka mlada osoba igra igrice: 1. igrice nude privremeni bijeg od stvarnosti; 2. igrice pružaju priliku za socijalnu interakciju s ljudima koji imaju iste interese, a njihova povezanost još je veća ako govore istim jezikom; 3. Igrači u igricama imaju kontrolu nad događajima, npr. zapovijedaju u nekom izmišljenom carstvu; 4. igrači mogu pratiti vlastiti napredak, uspoređujući svoje rezultate na početku i na kraju igranja neke igre, a ako se poboljšavaju, dobivaju i poštovanje drugih igrača.

Sve spomenuto nekome može izgledati kao nevažno postignuće, no uspjehom u video igricama, igrači ispunjavaju mnoge potrebe koje imaju kao ljudska bića. Doduše, to ostvaruju u virtualnom svijetu, koji im postepeno postaje sve stvarniji i sve teže ga razlikuju od realnosti.

Koreanac Bae na svom primjeru objašnjava kako izaći iz ovisnosti o igricama. Najprije je priznao sebi da je ovisnik o video igricama. Potom je odlučio prestati gledati videa igranja igrica. Deinstalirao je igrice na svom kompjuteru i odučio da želi nadvladati ovisnost. Zato su mu trebale tri godine, no naposlijetku je uspio.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos