"Joyful leadership" koncept

"Joyful leadership" koncept udruga O.A.ZA. predstavila je na istoimenoj konferenciji.

Cilj cijelog procesa jest potaknuti proaktivnost kod mladih, kako bi izazvali promjene u društvu. "Promjena se ne može dogoditi bez tima ljudi", istaknuo je predsjednik udruge O.A.ZA., Filip Brničević, tijekom predstavljanja "Joyful leadership" koncept.

"Joyful leadership" temelji se na holističkom pristupu vođenju, opisanom kroz tzv. "stablo života". Ono ima pet razina:
1. Korijenje: vrijednosti koje osoba ima i zašto želi postati vođa;
2. Deblo: upravljanje samim sobom, utjecaj, teorijsko znanje o vođenju;
3. Grane: socijalne vještine, vještine vođenja, rad s grupom;
4. Lišće: provođenje ideja u djelo, suočavanje s promjenama, novosti u vođenju;
5. Plodovi: rad se isplati, primjeri, sjeme.

Riječ je o konceptu kojeg je razvio međunarodni tim stručnjaka, a osim Brničevića u kreiranju koncepta sudjelovali su: Petar Turčinović, Sabina Morosini Turčinović te Zoltan Hosszu. Kreirali su priručnik, a provode i besplatni online program. Program pruža znanje, vještine i usvajanje stavova korisnih za preuzimanje uloge vođe i provođenje inicijativa.

Da je takva vrsta edukacije vrlo potrebna, pokazali su životni primjeri mladih poduzetnika: Alberta Gajšaka, Filipa Herciga, Anamarije Prgomet i Matije Jančića. Na konferenciji "Joyful leadership", progovorili su o svojim usponima i padovima, nadama i borbama. Osvrćući se na prepreke s kojima se suočio kreirajući igraću konzolu koju korisnik sam sastavlja, Gajšak je naglasio da strah blokira osobu da dođe do rješenja. Naučio je, kaže, da ne treba zapošljavati prijatelje (jer su ponekad neodgovorni zbog bliskosti) te da preuzimanje odgovornosti može biti stresno (posebno kada zahtjeva "lupanje šakom o stol"). Suprotno uobičajenom gledanju, samo kroz pozitivne ili samo kroz negativne strane poduzetništva, Gajšak naglašava da je poduzetnička svakodnevica kretanje između euforije i depresije: shvatiš koliko toga ima i sretan si, a onda shvatiš koliko toga trebaš napraviti i za kratko padneš u očaj.

Slično iskustvo imaju i ostali mladi poduzetnici koji su govorili na konferenciji. Stoga je Matije Jančić sudionicima konferencije dao tri savjeta za uspjeh: 1. Budite autentični (onakvi kakvi uistinu jeste); 2. Izađite iz zone udobnosti i proširite je (napravite ono što vas vodi prema vašem cilju); 3. Pomažite drugima (pravi vođe su zapravo sluge).

Prvi korak u poticanju promjene je proaktivnost. O tome kako potaknuti proaktivnost kod mladih, svoja stajališta tijekom panel diskusije iznijeli su predstavnici: Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, udruge Carpe Diem udruge Zamisli, studentske udruge BEST Zagreb te udruge O.A.ZA. Istaknuli su da je važno preuzeti odgovornost i potaknuti mlade da učine isto te iznesu svoje potrebe i prijedloge rješenja. Osim kroz Dijalog EU s mladima, to mogu učiniti kroz volontiranje u organizacijama civilnoga društva, aktivno sudjelovanje u inicijativama te kroz društveno poduzetništvo. Dio atmosfere sa "Joyfull leadership" konferencije pronađi OVDJE.

Stavovi znanja i vještine vođenja doprinijet će kvaliteti onoga što rade, ako ih budu primjenjivali u svom radu. U protivnom će "Joyful leadership" (p)ostati samo još jedan od koncepata koji nam dobro zvuče dok gledamo u laptop i klikamo "like". Koliko ćemo konkretnih promjena u društvu potaknuti i kakve će one biti, ipak ovisi o proaktivnosti pojedinca.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Veljača 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 5 1 2
week 6 3 4 5 6 7 8 9
week 7 10 11 12 13 14 15 16
week 8 17 18 19 20 21 22 23
week 9 24 25 26 27 28 29

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos