Izvještavanje bez predrasuda

Radionicu za predstavnike medija organizirao je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

"Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u medijima", tema je koja je okupila novinare u petak (7. prosinca) u Maloj kući dječjih prava. Cilj radionice bio je osvijestiti načine izvještavanja koji nisu u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Rasprava se isprva usredotočila na terminologiju koja se koristi u medijima. "Nejednaki tretman odnosno diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno manje vrijednom, hendikepiranom, kojoj nešto nedostaje i time je sveli na njezin nedostatak umjesto da je doživimo kao osobu koja ima neke poteškoće, ali ujedno ima sposobnosti, želje i potrebe poput svih nas", naglasila je savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić Salie.

To je tek početak. Bivši novinar u "Disability Now", profesor dr. Rod Hermeston iznio je praksu izvještavanja i osobama s invaliditetom u Velikoj Britaniji. Istaknuo je da je invaliditet "rezultat individualnih i kontekstualnih činjenica". Stoga bi društvo bi društvo trebalo biti ono koje pruža podršku osobama s invaliditetom, zaključio je dr. Hermeston.

Novinari svakodnevno obrađuju veliki broj različitih tema i ne mogu znati o svemu sve. Ponekad su preoprezni te se nepotrebno ustručavaju upotrijebiti izraze poput "vidimo se" ili "čujemo se". Što se tiče terminologije, u medijskom izvještavanju je dovoljno koristiti izraze "osobe s invaliditetom" (za odrasle osobe) i "djeca s teškoćama u razvoju" (za maloljetne osobe).

Kako bi predstavnici medija imali što manje nedoumica kod izvještavanja o osobama s invaliditetom, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, sudionicima radionice podijelila konkretne. Smjernice za intervjuiranje osoba s invaliditetom i izvještavanje dostupne su putem poveznice.

Autorica: Ivona Šeparović


Prošli mjesec Lipanj 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos