Debatna razmjena u Fužinama

Udruga Jablani ovog je ljeta organizirala međunarodnu Erasmus+ debatnu razmjenu u Fužinama.
 
Riječ je o projektu "Have your say!" ("Reci što misliš!") na temu položaja izbjeglica u europskim zemljama, održanom od 16. do 22. srpnja u Fužinama. Glavne teme bile su: interkulturalno učenje, poštivanje različitosti te integracija izbjeglica i EU građanstvo, uz promicanje tolerancije i demokracije. Osim članova udruge Jablani, sudjelovali su partneri iz: Mađarske, Poljske, Estonije i Litve. Ukupno 36 mladih od 14 do 19 godina i 10 voditelja. Nisam mogao ni zamisliti kakvo me iskustvo čeka!
 
 
FOTO: Privatna arhiva
 
Fokus je prvih par dana bio na međusobnom upoznavanju kroz zabavne radionice i igre. U srcu programa nalazila se debata. Kroz osam debatnih radionica naučili smo pravila i osnove debate: kako se pripremiti za tezu, ali (još bitnije) kako razmišljati i slušati što osoba nasuprot tebe govori. Mnoge od ovih vještina će nam dobro doći ako ćemo se baviti debatom, ali će nam pomoći i u svakodnevnom životu, bilo u razgovoru, razmišljanju ili građenju vlastitih stavova. Pomoći će nam postati savjesni i dobri građani, mogli bismo to tako reći.
 
Osobito mi se svidjelo grupno sudjelovanje u radionicama gdje nismo nastupali kao pojedinci, već smo zajedno učili i radili na određenom zadatku. Ovakva iskustva su dobra ne samo za team building, nego i za kvalitetnu komunikaciju, koja nam je prijeko potrebna u društvu. Kulminacija razmjene "Have your say!" bio je mini turnir, s tri razine debata (s različitim tezama). Debate su bile o ljudskim pravima, točnije o pravima izbjeglica u europskim zemljama. Ipak, najduže ću pamtiti kulturne večeri, na kojima je svaka grupa predstavljala svoju zemlju. Među sudionicima sam stekao nove prijatelje, s kojima od sada dijelim i neka zabavna sjećanja.
 
 
FOTO: Privatna arhiva
 
Ciljevi projekta su ispunjeni! Poboljšali smo interkulturne kompetencije i razvili kritičko razmišljanje među mladimau pozadini izbjegličke krize u Europskoj uniji. Program je dodatno zanimljivim učinio pristup vođenja programa, zamišljen tako da mladi rade s mladima. Ta dobna bliskost svima nam je pomogla da budemo otvoreniji i prihvaćamo, ali i bolje razumijemo stavove jedni drugih.
 
Svi sudionici kući odnose nova saznanja, vještine, prijateljstva, ali i Youthpass certifikat Europske Unije o usvojenim kompetencijama. Želiš li se i ti odvažiti na ovakvo iskustvo, prati udrugu Jablani na webu ili putem Facebooka.
 
Autor: Matko Puntijar

Nema događanja
Prošli mjesec Lipanj 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos