Međunarodni je dan žena!

Na Međunarodni dan žena (8. ožujka) slave se ekonomska i društvena postignuća žena diljem svijeta.

"Statistike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je 60 žena s invaliditetom u Hrvatskoj prošle godine doživjelo nasilje", istaknula je početku skupa "I dalje aktivne i uključene" pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Razlog je to da se i ove godine na skupu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena (8. ožujka) jučer ponajviše govorilo o suzbijanju nasilja nad ženama. 

Događaj je dio kampanje "I dalje aktivne i uključene", a organizirali su ga Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a u suradnji sa SOIH - Mrežom žena s invaliditetom. Sutkinja Visokog prekršajnog suda, Branka Žigante Živković, izložila je promjene u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.

Prepoznavanje nasilja, koje je prvi korak u njegovu suzbijanju, često je za žrtve nasilja i najteže. Stoga je Žigante Živković tijekom izlaganja navela vrste nasilja s kojim se žene s invaliditetom u Hrvatskoj susreću. Žene s invaliditetom pritom su u daleko nepovoljnijem položaju, jer često ovise o brizi i njezi nasilnika, a nerijetko su i o njima i financijski ovisne. "Žrtve često niti ne prepoznaju nasilje, nego ga opravdavaju i smatraju da su same krive", upozorio je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić.

"Nasilje koje žene s invaliditetom proživljavaju najčešće je psihološko, odnosno verbalno.", naglasila je Štefica Roginić, voditeljica SOS telefona za žene s invaliditetom. "Naša uloga nije da nametnemo rješenje, nego da žene s invaliditetom upoznamo s njihovim pravima i ohrabrimo ih da odaberu što žele", zaključila je Roginić. Gospođa Ivanka odabrala je prijaviti nasilje. Na skupu je o tome i javno progovorila, napomenuvši da od nadležnih institucija nije dobila potrebnu pomoć.

Njezina priča pokazuje da je situacija daleko od idealne, no svatko od nas može pridonijeti promjeni. Pružiti pomoć žrtvi i prijaviti nasilje kojeg smo svjedoci, trebala bi biti uobičajena reakcija svih koji sebe smatraju odgovornim građanima. Prava svih žena tada bi bila daleko veća, a na Međunarodni dan žena manje bismo pričali o nasilju u obitelji. Tema u fokusu tada bi bile mogućnosti koje bi se u društvu podjednako pružale i ženama i muškarcima, bez obzira imaju li invaliditet ili ne.

Autorica: Ivona Šeparović


Čet Stu 15 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Čet Stu 15
Za umrijet' od smijeha
Prošli mjesec Studeni 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos