Predstavljanje članova EGSO-a

Članovi Skupine III Europskog gospodarskog i socijalnog odbora javnosti predstavili rad.

Podsjetimo Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije u kojem Hrvatska ima 9 članova. Tri skupine članova su: poslodavci, radnici i ostale organizacije civilnoga društva. U prvoj skupini predstavnici su iz: Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca. U skupini radnika predstavnici su iz: Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Matice Hrvatskih sindikata.

Na današnjem predstavljanju svoj su rad prezentirali članovi treće skupine "Europa raznolikosti": Lidija Pavić Rogošić (ODRAZ / HCRV), Danko Relić (Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar) i Svjetlana Marijon (Udruga Zamisli). Govorili su o načinima funkcioniranja Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te o temama na koje daju svoja mišljenja kao članovi stručnih sekcija, izvjestitelji ili suizvjestitelji. U tome surađuju sa stručnjacima, predstavnicima civilnoga društva te ostalim socijalnim partnerima.

Članovi EGSO-a donose do 200 mišljenja godišnje. Mišljenja se donose na zahtjev Europske komisije, Europskog parlamenta ili Vijeća EU-a, koje pokreće konzultacije o određenim temama ili o nekim propisima koje planiraju uvesti. Članovi EGSO-a i sami mogu pokretati rasprave o određenim temama koje su važne za društvo i za koje članovi smatraju da je bitno da se o njima govori. Treći način je da nekoliko mišljenja o različitim temama zatraži zemlja koja će iduća predsjedavati Europskom unijom. Nakon toga se definiraju studijske grupe, izvjestitelj i su-izvjestitelji. Ako se mišljenje usvoji, EGSO o istom raspravlja na plenarnoj sjednici, a ako se izglasa, ono postaje službeno mišljenje EGSO-a.

FOTO: Prestavljanje članova EGSO-a

 "Tvoja Europa - tvoje mišljenje" jedan je od događaja koje organizira EGSO. U taj događaj uključeni su srednjoškolci, a ovogodišnja tema bila je: "Naša klima - naša budućnost". Osnovana je i platforma za dionike koji se bave kružnom ekonomijom. Članovi treće skupine "Raznolikost Europe", danas su istaknuli da su aktivno uključeni i u konferenciju o budućnosti Europe. Taj proces trajat će do travnja sljedeće godine. Kroz konferenciju, Europska komisija, Parlament i Vijeće žele čuti mišljenja građana Europske unije o tome kavu budućnost oni vide. Građani mogu davati konkretne prijedloge za pojedina područja, putem WEBA.

Predstavljanjem svog rada Lidija Pavić Rogošić, Danko Relić i Svjetlana Marijon javnost su informirali o tome u koje su izrade mišljenja do danas bili uključeni, otkada je u studenom 2020. godine započeo njihov petogodišnji mandat kao članova treće skupine EGSO-a. Današnje predstavljanje održano je u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, a dio sudionika priključio se putem ZOOM-a.

Članovima treće skupine EGSO-a sudionici današnjeg su predložili da se ovakvo okupljanje organizira do tri puta godišnje, kako bi javnost bila još bolje upoznata s radom EGSO-a. Takva bi događanja građanima mogla postati koristan izvor svježih informacija i stalan podsjetnik da se odluke koje se donose na razini Europske unije tiču svakodnevice svih građana EU-a.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Listopad 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 39 1 2 3
week 40 4 5 6 7 8 9 10
week 41 11 12 13 14 15 16 17
week 42 18 19 20 21 22 23 24
week 43 25 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos