Mobilnost osoba s invaliditetom

Kroz Erasmus+ projekt mladi će osmisliti način kako smanjiti izazove putovanja osoba s invaliditetom.

Kad god netko putuje u stranu zemlju, na mjesta u kojima nikad nije bio, neočekivani izazovi vrebaju iza svakog ugla. Taman kada pomislite da ste sve pripremili i isplanirali, dogodi se promjena koju niste predvidjeli i na koju se morate brzo prilagoditi. Kod mladih s invaliditetom izazovi putovanja su isti, ali postoji i jedan važan dodatak: osobe s invaliditetom trebaju određenu prilagodbu i podršku kako bi mogle otputovati na nepoznato odredište. Zbog toga mnogi odustaju od putovanja i prije nego li započnu s pripremama.

Kako bi mlade s invaliditetom potaknuli na mobilnost, šest organizacija osmislilo je međunarodni projekt "International Mobility with Disabilities". Nositelj projekta je francuska organizacija IxESN, a partneri na projektu su: AHEAD (Republika Irska), Droit au Savoir (Francuska), Jugend infos (Austrija), Bildungswerk (Njemačka) i Udruga Zamisli (Hrvatska). Projekt je financiran sredstvima Europske unije. Glavni cilj projekta je kreirati platformu za podršku mladima s invaliditetom o svim fazama mobilnosti: prije odlaska, tijekom boravka u gradu u koji su doputovali te tijekom povratka kući. Spomenuta platforma će mlade s invaliditetom poticati da se odvaže na iskustvo mobilnosti.

Jedna od aktivnosti projekta "International Mobility with Disabilities" se upravo odvija u Zagrebu. Riječ je o petodnevnom treningu na kojem sudjeluje sedam osoba koje rade s mladima i osam osoba s mladih s invaliditetom, kojima je osigurana potpuna podrška za nesmetan rad. Sudionici raspravljaju o pristupačnosti i preprekama s kojima se osobe s invaliditetom susreću tijekom putovanja u strane zemlje. Različite perspektive i dijeljenje iskustava mobilnosti sudionicima će pomoći u osmišljavanju pristupačne online platforme, koja će potaknuti mlade s invaliditetom da se odvaže na iskustvo međunarodne mobilnosti.

Dodatna inspiracija za ostvarivanje vlastitih ideja, sudionicima treninga je i priča o izumima Nikole Tesle. Stoga je Tehnički muzej "Nikola Tesla" svim sudionicima treninga osigurao besplatan ulaz u muzej, a tijekom razgledavanja i pokazivanja Teslinih eksperimenata, mladi su saznali mnoge zanimljivosti o životu i radu tog velikog izumitelja.

FOTO: Sudionici Erasmus+ projekta "International Mobility with Disabilities" / Udruga Zamisli (Facebook)

Tijekom treninga u sklopu projekta "International Mobility with Disabilities", sudionici će predložiti kriterije koje bi trebala ispunjavati organizacija u koju mladi s invaliditetom idu na međunarodnu mobilnost te definirati kakve će informacije o mobilnosti nuditi nova online platforma. Tijekom treninga sudionici će kreirati i vodič za osobe koje rade s mladima. Trening u Zagrebu traje do sutra (29. veljače), a platforma bi trebala biti dostupna već od idućeg mjeseca.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Srpanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 27 1 2 3 4 5
week 28 6 7 8 9 10 11 12
week 29 13 14 15 16 17 18 19
week 30 20 21 22 23 24 25 26
week 31 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos