Info dan mreža i inicijativa EU

Tema šestog izdanja Info dana mreža i inicijativa Europske unije bilo je karijerno obrazovanje.

Osnovni cilj bio je pronaći način za usmjeravanje učenika na usvajanje vještina budućnosti. Koje će poslove mladi raditi u budućnosti, nije posve jasno, no definirane su vještine i osobine koje bi im mogle biti korisne u poslu. To su: kreativnost i inovativnost, emocionalna inteligencija, komunikacijske i međukulturalne vještine, različitost i mobilnost, upravljanje te odgovornost.

Istraživanje koje je proveo Institut za razvoj tržišta rada pokazalo je da se poslodavci danas susreću sa nedostatkom iskustva, stručne prakse, ali i motiviranosti kandidata za rad na određenom mjestu. Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije, mr. sc. Antonija Gladović naglasila je da profesionalno usmjeravanje može osobu dovesti do novih vještina potrebnih na tržištu rada ili ih uvesti u poduzetništvo.

Na jučerašnjem Info danu u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER, raspravljalo se o tom kako vještine budućnosti razvijati kod učenika u osnovnim i srednjim školama. Pritom se kao poseban izazov navodi smanjenje pritiska kod učenika a ističe i važnost izostanka „trčanja“ za ocjenama kao i stvaranja boljih metoda za suočavanje s frustracijama i promjenama. Vidljivi svakodnevni izazov učenika danas je komunikacija licem u lice. Kao dobar i učinkovit način unapređivanja te komunikacije, profesori su naveli refleksiju i poticanje učenika na razgovor o temama koje ih muče. Kreativnost učenika može se potaknuti stvaranjem ugodne atmosfere u učionici i poticanjem oluje ideja. Tehnologija može biti velika pomoć u učenju, ali i prilika za međusobnu razmjenu znanja budući da profesori o korištenju tehnologije ponekad uče od samih učenika.

Predstavljeno je sedam inicijativa i mreža koje djeluju u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a koje se dotiču teme profesionalnog usmjeravanja učenika i mobilnosti u svrhu obrazovanja: Euroguidance, Eurodesk, Europass, eTwinning, ECVET, Eurydice i Youthpass. Nagradno putovanje na Europsko događanje mladih u Strasbourg 2020. godine, osvojio je Matija Konječić iz Hrvatske sa sloganom: "Youth pass(es) by, but knowledge and experiences stay for life! Make yourself a timetraveler throughout Erasmus+ galaxy and enjoy in numerous projects!". Galerija fotografija s događaja dostupna je OVDJE.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos