Erasmus+ traje 30 godina

Održana konferencija "Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina".

U Westinu je tako u ponedjeljak (27. studenoga) obilježeno 30 godina postojanja Erasmus+ programa (u različitim formatima) te 10 godina djelovanja Agencije za mobilnost i programe Europske unije (u Hrvatskoj). Ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, kao posebnu vrijednost spomenutog programa navela je poticanje izvođenja nastave na sveučilištima na stranim jezicima. Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nada Murganić, istaknula je da kroz različite oblike neformalnog obrazovanja, mladi stječu vještine koje se cijene kod poslodavaca. Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, Tibor Navracsics, u razumijevanju i poštivanju različitosti vidi pokazatelje pozitivnog utjecaja Europske unije na svakodnevni život građana. Na taj način se uklanjaju idealističke i fizičke podjele u društvu između istoka i zapada. Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, Antonija Gladović, naglasila je da Erasmus+ program obuhvaća cijelu obrazovnu vertikalu, a kroz program je do sada potrošeno više od 60 milijuna eura. 

Program Erasmus+ ima šarolike ciljeve koje je ponekad teško ostvariti. Ipak projekti poput proizvodnje ekološkog sapuna ili učenja programiranja robota dokazuju povezivanje obrazovanja i tržišta rada, jer neformalno znanje mladi će iskoristiti za kasniji razvoj karijere. Stoga Erasmus+ u budućnosti treba postati još dostupniji osobama s manje mogućnosti, kao i mladima koji nisu niti u sustavu obrazovanja niti u sustavu osposobljavanja. Dodatne vještine koje steknu tijekom sudjelovanja u nekom obliku mobilnosti omogućit će im otkrivanje vlastitih potencijala i interesa.

Kako je Erasmus tijekom 30 godina postao Erasmus+ koji mijenja mlade? Pitanje je to koje se zapita svaka mlada osoba prije početka procesa prijave na bilo koji program mobolnosti. Ne znaju tada točno što ih čeka, a nisu svjesni niti činjenice da će njihova avantura najviše promijeniti njihov pogled na same sebe. Svjedočili su tome i dobitnici posebnih nagrada čije su priče prikazane na izložbi "Moje Erasmus iskustvo". Sazrili su, kao i društvo oko njih. Zadrže li u sebi isto čuđenje i znatiželju, oblikovat će društvo temeljeno na solidarnosti i razumijevanju.

Autorica: Ivona Šeparović


Pon Lis 15
Za umrijet' od smijeha
Pon Lis 15 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Listopad 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos