Što kada padnu "mreže"?

Pad Facebooka, Instagrama i WhatsAppa doveo je do situacije na koju nismo navikli.

Dok bezuspješno "osvježavam" početnu stranicu Facebooka, pitam se otkud nam svima taj osjećaj da neprestano nešto propuštamo. Iako su različite aplikacije osmišljene kako bi nas dodatno povezali, prevelika "dostupnost" mnogima je postala teret. Naravno, brojnost aplikacija ne predstavlja teret sama po sebi, već to čine očekivanja. Očekivanje da ćemo odmah vidjeti i tek koju minutu poslije odgovoriti na primljenu poruku, postao je univerzalni način natrpavanja vlastitog vremena i oduzimanja tuđeg vremena. Kao i u svemu drugome, najveći problem vezano uz ovu situaciju nije ona sama, nego naš osjećaj da na aplikacijama ne trošimo puno vremena. "Išao sam samo nešto provjeriti!", najčešće je opravdanje koje sami sebi nudimo.

Provjeriti je li nam netko pisao dok smo spavali mnogima je prva jutarnja aktivnost. Ruku pod ruku s čitanjem poruka ide i "osvježavanje" stranica na omiljenim portalima, da nam slučajno neka vijest ne bi promakla. U pravu ste, većina čitatelja samo će na brzinu pročitati naslove. Možda i podnaslove, ali cijeli tekst vjerojatno ne. To sažima cijelu logiku života prožetog brzim promjenama fokusa ("skakanjem" s jednog prozora na ekranu na drugi), u kojem je vrijeme nepodijeljene pažnje vremenski sve kraće.

Upravo to nam pojačava osjećaj da pad mreža na par sati znači propuštanje važnih stvari i potencijalno gomilanje zadataka koje smo naumili riješiti. Iako bi trebalo biti obrnuto. Ne korištenje nekih aplikacija određeno kratko vrijeme, premda prisilno, trebalo bi našem mozgu omogućiti predah, prije svega predah od vlastitih i tuđih očekivanja. Stoga, kada padnu neke virtualne mreže, iskoristimo priliku da budemo još prisutniji u stvarnosti, da nam pažnju zaokupljaju događaji koje trenutno proživljavamo i ljudi koji su pored nas.

Tko zna, možda jedan takav kratak povratak u stvarnost s manje aplikacija dugoročno prorijedi provjeravanje raznih obavijesti. Možda nam usput podari i malo više strpljenja jednih za druge.

Autorica: Ivona Šeparović*

*Napomena: Stavovi izneseni u komentaru su osobni stav autorice i ne odražavaju nužno stav Udruge Zamisli. 


Nema događanja
Prošli mjesec Kolovoz 2022 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 31 1 2 3 4 5 6 7
week 32 8 9 10 11 12 13 14
week 33 15 16 17 18 19 20 21
week 34 22 23 24 25 26 27 28
week 35 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos