Čitanje u Godini čitanja

Ova je godina proglašena godinom čitanja. Provest će se aktivnosti i dodijeliti nagrade. Što ćemo mi činiti?

Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, 2021. godinu je proglasila Godinom čitanja. Dodjeljivat će se nagrade i provoditi različite aktivnosti koje pridonose razvoju kulture čitanja i omogućavaju što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. A što bismo mi kao pojedinci mogli učiniti?

Za početak, svatko od nas može razmotriti svoje čitalačke navike. To ne znači samo zaključiti, primjerice, da smo u zadnjih godinu dana pročitali samo dvije knjige, već i analizirati što smo čitali onda kada smo čitali. Čitanje samo kada moramo upućuje na to da ćemo, kada više ne budemo morali, gotovo u potpunosti odustati od čitanja. Portalima vjerojatno ni tada nećemo moći odoljeti. Čak i ako danas čitamo samo vijesti na portalima, važno je osvijestiti da je i to - čitanje. Čitanje u kojem trebamo biti posebno strpljivi, pogotovo ako želimo neki članak pročitati s razumijevanjem. Važno je osvijestiti da nam čitanje koje je bez razumijevanja daje vrlo malo informacija i oduzima jako puno vremena.

Primjerice, ako krenete čitati neki članak i pročitate samo naslov i podnaslove, dobit ćete polovične informacije koje će vas vjerojatno potaknuti da, nakon tri pročitane rečenice, krenete na idući članak. Ili nekoliko njih, koje ćete podjednako površno pročitati. Na to ćete potrošiti jednako vremena kao da ste onaj prvi članak pročitali detaljno i s razumijevanjem, a dobit ćete značajno manje podataka, kojima će nedostajati kontekst. Sjetite se toga kada idući put zaključite da nemate dovoljno vremena pročitati cijeli članak. Dakle, čitalačka promjena po pitanju portala koju bismo mogli uvesti ove godine svodi se na prijedlog: manje klikova, više čitanja.

Druga promjena čitalačkih navika mogla bi biti u provođenju odluke da svaki dan odvojimo barem petnaest minuta za čitanje knjiga na teme koje nas zanimaju. Tiskana knjiga pritom je bolji izbor od online izdanja, jer ne moramo trošiti vrijeme na povećavanje / smanjivanje slova, a i oči nam odmaraju kada ne gledamo u ekran. Petnaest minuta nije puno vremena, ali je značajno vrijeme za stvaranje navike. Takva navika bi nam mogla poboljšati kreativnost, proširiti perspektivu i omogućiti nam da kritički sagledavamo stvari i događaje kojih smo svjedoci. Kakva god naša svakodnevica bila, u njoj nam je prijeko potreban vlastiti kut gledanja, do kojeg ne možemo doći ako ne čitamo.

Navike čitanja dolaze do izražaja i kada razgovaramo s drugim ljudima o nekoj temi. Kroz svoje komentare ne iznosimo samo vlastito mišljenje, već pokazujemo i s kolikom bazom podataka i informacija o nekoj temi raspolažemo. Pritom možemo i upasti u zamku komentiranja teme o kojoj puno toga ne znamo, ali se pretvaramo da znamo, nesvjesni da površnim i neutemeljenim komentarom razotkrivamo upravo - svoje neznanje. Treća promjena stoga bi mogla biti da nam u Godini čitanja prijeđe u naviku suzdržavati se od komentara na teme i događaje o kojima nemamo dovoljno znanja i informacija.

Da bismo imali hrabrosti priznati da ne znamo baš sve, trebamo što više čitati. Jer čitanje nam daje moć argumentirano govoriti, odvažno šutjeti i mudro razabrati kad je pravo vrijeme za govoriti, a kada za šutjeti. I slušati druge. Iako je čitanje aktivnost koju najčešće prakticiramo sami i u tišini, naše navike (ne)čitanja oblikuju način na koji živimo i način na koji utječemo na druge. Razvijajući navike čitanja rastemo i gradimo u sebi više onoga što možemo dati ljudima oko nas. Upravo zato je 2021. godina je idealna da ju obilježimo čitanjem. Ne zato što je ovo Godina čitanja, nego zato što želimo da nam bude bolja od prethodnih. Nema sumnje, gradeći navike čitanja izgradit ćemo ljepšu svakodnevicu.

Komentar: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Svibanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 17 1 2
week 18 3 4 5 6 7 8 9
week 19 10 11 12 13 14 15 16
week 20 17 18 19 20 21 22 23
week 21 24 25 26 27 28 29 30
week 22 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos